WEB БИБЛИОТЕКА 2020 .

  
 
Управни одбор Интернет клуба, удружења интернет стваралаца Србије, на својој електронској седници 27.марта 2020.године, једногласно је донео одлуку да се прихвати предлог Одлуке, Комисије за унапређење и праћење Интернета у науци и култури мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА:
На основу резултата у развоју наступа библиотеке на Интернету, унапређењу web апликације библиотеке http://www.bibliotekacajetina.org.rs/
и заживљавању у свакодневици глобалне и локалне заједнице INternetClub додељује БИБЛИОТЕЦИ „ЉУБИША Р.ЂЕНИЋ“ Чајетина
-ПЛАКЕТУ - WEB БИБЛИОТЕКА 2020.
Овогодишња плакета додељује као резултат континуитета и истрајности у примени интернет технологија у раду библиотеке и праћењу културног миљеа локалне заједнице од 2001. до данас. То је приступ глобалној мрежи у коме је библиотека средиште размене и креирања информација о културним дешавањима и садржајима једне средине на виртуалном простору. Значај овогодишње награде је у томе што ова библиотечка комуникација на интернету је постала поуздани извор информација и реално огледало активности једног субјекта културе и образовања у ширем смислу применом електронске комуникације.
Овај пример треба да послужи као пример многима, пре свега установама културе из средина које су веће само по територију и броју становника које својим деловањем покривају.
Интернет клуб у циљу развоја нациналног домена на Интернету уз ПЛАКЕТУ
WEB БИБЛИОТЕКА 2 0 2 0 .
додељу је  библиотеци годишњу регистрацију националног домена - библиотекачајетина.срб.
 
КОМИСИЈА ЈЕ РАДИЛА У САСТАВУ:
Мирко Марковић, библиотекар саветник, пред. У.О. Интернет клуба
др Адам Софронијевић, руководилац сектора научног развоја Интернет клуба
Драган Сајић, руководилац сектора за ТУРАЛ интернет технологије Интернет клуба
 
За Интернет клуб Љиг 27.03.2020

on-line

Eлектронски сусрет поводом Дана Библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“

НЕДЕЉА 28.06.2020. 

 ВИДОВДАНСКА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

ДОБРОДОШЛИЦА

 

Добро дошли на е-свечаност поводом обележавања Дана библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“, угледне институције и једног од значајних културних центара Златиборског округа. Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ је и ове године успешно обављала своју делатност.Пратећи савремене тенденције у библиотекарству, наша библиотека је део великог пројекта  „Виртуелне библиотеке Србије“. Ове године смо имали част да добијемо Плакету за најбољу виртуелну библиотеку.

WEB БИБЛИТЕКА 2020.

 

 

Важан део рада наше установе су програмске делатности јер тако једна установа живи и обезбеђује богат културни живот својој средини. Ми смо се потрудили да тих манифестација буде што више.Наставили смо да организујемо изложбе широм Србије на којима презентујемо знамените историјске личности и културну баштину нашег краја.

Наша библиотека је у 2019. години била веома успешна и на пољу издавачке делатности. У издању библиотеке изашле су три књиге...

Уз захвалнице,  ове године додељујемо  књигу „Неимари туризма златиборског“, аутора Милисава Р.Ђенића, која је изашла у издању библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“.

Добитници захвалница су:

Ирена Палечек Радмановић, академска сликарка из Београда

Јелена Митрашиновић, директорка Предшколске установе „Радост“ из Чајетине

Основна школа „Миливоје Боровић “ из Мачката

Милијана Никић, дугогодишња сарадница из Фото студиа Никић из Чајетине

Традиционално, Библиотека награђује свог највернијег читаоца. За 2019.годину, то је Момир Бендић са Златибора.

    

Честитамо свим добитницима на признањима и позивамо Вас да погледате виртуелну изложбу из уметничке колекције наше библиотеке.

 

Љиљана Ракић, библиотекар

ВИРТУАЛНА ГАЛЕРИЈА БИБЛИОТЕКЕ

 

УСПЕШАН Wi Fi КУЛТУРЕ СРБИЈЕ

У Библиотеци града Београда 24.12.2018.године, одржана је завршна сесија пројекта WiFi културе Србије. Том приликом je представљенa je мобилна и PC - апликацијe  одабраних садржаја 

из дигиталних респозиторијума националне културне баштине и извршена расподела WiFi рутера установама културе, партнерима  у пројекту из Београда, Новог сада, Кикинде, Смедерева, Крагујевца, Ниша, Чајетине, Лазаревца и Љига.Пројекат, приведен је у потпуну оперативну фазу у рекордном року (започет 21.06.2018.) и предствља јединствену попула-ризацију дигитализованих саджаја културе , пре свега, младим корисницима WiFi мобилних услуга. Одабир дигитализованих садржаја, који су путем Web hotspot апликације приближени савременој ИТ комуникацији, предложио је уреднички тим угледних зналаца из свих области културе Србије, (Ласло Блашковић, Адам Софронијевић, Милан Лазовић, Милош Латиновић, Милкица Поповић,  Ирена Палечек Радмановић, Снежана Ђенић и Мирко С.Марковић).

Опширније: УСПЕШАН Wi Fi КУЛТУРЕ СРБИЈЕ

ПРИСУСТВО УСТАНОВА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ НА ИНТЕРНЕТУ

Интернет Клуб, и РНИДС (Регистар националног Интернет домена Србије) у уторак, 25. септембра 2018. године у Библиотеци града Београда организовали су скуп - ПРИСУСТВО УСТАНОВА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ НА ИНТЕРНЕТУ. који је протекао под слоганпм  "Да бисмо били релевантни, морамо да будемо видљиви". Скуп је подржало Министарство културе и информисања Србије, Сектор за развој дигиталне инфраструктуре у области културе и уметности што је на отварању  илустративно образложио Предраг Русалин.

Пред 78 акредитованих послениика културе из целе Србије, рад је обележило  информисање Интернет заједнице о битним аспектима коришћења националних Интернет домена у култури. То су врло занимљиво, и на тренутке атрактивно, учинили Војислав Родић, председник УО РНИДС, Светлана Јовановић, виши саветник у Кабинету председника Владе, Јединица за имплементацију стратешких пројеката, Мирко С. Марковић, председник УО ИНтернет клуба Србије , Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација РНИДС.

По окончању двеју сесија наметнуо се закључак да  - Јавне установе културе морају да комуницирају са грађанима путем званичне електронске поште и веб презентације чији су стандарди законски дефинисани.

Опширније: ПРИСУСТВО УСТАНОВА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ НА ИНТЕРНЕТУ

ОДРЖАНА ПРВА СМОТРА ХОРТИКУЛТУРНИХ БИБЛИОТЕКА

Народна библиотека „Јован Поповић“ Кикинда и Интернет клуб из Љига 10.10.2018. године у КИКИНДИ организовали су Смотру  ХОРТИКУЛТУРНЕ Е-БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ уз семинар ТРЕНДОВИ У БИБЛИОТЕКАРСТВУ

Циљ овог програма је упознавање библиотекара јавних и свих других библиотека са могућностима да користећи само своју иновативност и маштовитост унапреде пословање своје установе и квалитет  услуга које пружају.Такође, овај програм омогућава и рационалније коришћење постојећег фонда књига из ове области који се већ налази у библиотекама. 

Смотра је у ревијалном и образовном делу окупила 48 библиотекара из библиотека у Чајетини, Лазаревцу, Београду, Кикинди, Ковачици, Сенти, и Чоки.

Опширније: ОДРЖАНА ПРВА СМОТРА ХОРТИКУЛТУРНИХ БИБЛИОТЕКА

ПАКЛЕНА БУДУЋНОСТ БЕЗ ОБЛАКА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ

ИНТЕРНЕТ КЛУБ , сектор за Библиотеке, Архиве и Музеје, са сектором за Науку и образовање , до сада је организовао је 3 округла стола о   ОБЛАКУ КУЛТУРЕ   СРБИЈЕ  ( потребама и могућности заживљавања националног CLOUD-a за  институције културе) и ... докле смо стигли ?

1.  Видели смо кога интересује...
2 .Направили демо ПОРТАЛ - BIBLIO CLOUD - www.biblioteke.rs
3. Усагласили закључке и
4. почели са обуком на основу претходних интернационалних искустава , а ту је сада и АКАДЕМИЈА ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЈУ.
 
Добро је што је и овом конференцијом покренут свеобухватни процес едукације и упознавања што већег броја група заинтересованих за пословање институција културе о принципу Клауда и националном Клауд систему у култури Србије.
Колико је важно образовање – упознавање, важно је и лобирање за коришћење овог система запослених у институцијама културе.
Дигитализација је почела, ради се, траје... Добрих примера безброј... Али шта са дигитализованом грађом – куда – како...Парцијална решења не помажу и уз ојачана ИНФРАСТРУКТУРНА РЕШЕЊА НЕОПХОДАН ЈЕ ОБЛАК КУЛТУРЕ СРБИЈЕ  који ће на улазу имати  НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ КУЛТУРЕ.

Опширније: ПАКЛЕНА БУДУЋНОСТ БЕЗ ОБЛАКА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ