ОДА „ПОЛИМЉУ“

У сусрет јубилеју, Лист „Полимље“ је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије направио подвиг приредивши јединствен штампани алманах на 100 страна који је представљен у Библиотеци „Вук Караџић“ . Лист „Полимље“ обележио је по свему посебан јубилеј као друга најстарија новина у Србији која и даље траје, излази и чита се. Од првих стихова Шобићеве „читам неке старе новине“, којима је отпочела промоција пројекта „90 година новинарства у Пријепољу“, ређала су се сећања, анегдоте, сета, по која суза, и све то заједно спојено у 90 година стремљења једне мале вароши ка великом новинарсом подвигу.

Према речима ауторке Аламанаха и модераторке скупа, новинарке, дугогодишње директорке и уреднце „Полимља“ Индире Хаџагић, симболични одабир простора Библиотеке и жеља да се промоција Алманаха обави у кругу најближих пријатеља и у атмосфери неформалног разговора и интеракције учесника, произишао је из форме овог штампаног издања који је један својеврстан споменар-времеплов кроз историју не смо новина већ и целог пријепољског краја.

„Читам и скитам ” библиотеке Суботица

Поводом почетка XIV Kвиза „Читам и скитам” у Градској библиотеци Суботица одржана је конференција за новинаре. Kао и претходних година квиз је намењен ученицима основних школа у Суботици и околини, члановима суботичке библиотеке и спроводи се на српском, мађарском и хрватском језику током фебруара и марта. Митови и легенде - тема су овогодишњег XIV Kвиза „Читам и скитам”. Потребно је прочитати понуђене текстове, скенирати QR код или проучити одређене онлајн изворе па тачно попунити онлајн упитник. Извлачење награда биће 4. априла када ће се обележити и Међународни дан књиге за децу. Током трајања квиза омогућено је учлањење и обнова чланства по цени од 300 динара.

 

ДРАГО КЕКАНОВИЋ ‒ ПРВИ ЛАУРЕАТ НАГРАДЕ „БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК”

У Свечаној сали Скупштине града Београда, 2. фебруара 2022. године, проглашен је добитник новоуспостављене Награде „Београдски победник” за најбољи роман 2021. године. Лауреат је Дарко Кекановић за „Приврженост" ‒ најбољи роман 2021. године. Присутнима су се обратили Горан Весић, заменик градоначелника, проф. др Предраг Петровић, председник жирија и Чедомир Вишњић, директор издавачке куће Српског културног друштва „Просвјета” из Загреба.
Награду је уручила Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда.
Спречен да лично прими награду, писац Драго Кекановић, први лауреат Награде БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК, присутнима се обратио путем видео поруке. Детаљније овде или кликом на слику.
 

Негована читалачка култура у Љубовији

Здружити ум и око са књигом значи неговати читалачку културу која дела националне и светске књижевности чине непролазним духовним вредностима у векове. Претходно наведено сведоче потврдном реченицом и библиотекари Библиотеке „Милован Глишић“ у Љубовији откривајући најчитаније романескне приче у претходној години.

Сходно епидемијској ситуацији, али и околностима које диктирају средина и друштво посредством социолошких, психолошких, филмских и уопште културолошких утицаја читана су књижевна дела на која је утиснут печат управо тих чинилаца. 

 

 

ЖАНКИ У ЧАСТ

Поводом 135 година од рођења и 120 година од првог наступа наше истакнуте глумице Живане Жанке Стокић, Народна библиотека „Вук Караџић“ Велико Градиште имала је част да угости Гордану Влајић, књижевницу за децу и одрасле, а све уз помоћ удружења „Културни епицентар“ и великог пријатеља библиотеке Драгана Деспота Ђорђевића.  Уз активно учествовање ученика четвртог разреда Основне школе „Иво Лола Рибар“ из Великог Градишта, уприличена је промоција књиге истоимене ауторке: „Позив на бис: Жанка Стокић“.

 

 

„ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ДО ПРЕКРАЈАЊА ВОЈВОДИНА У КРАЉЕВИНИ СХС / ЈУГОСЛАВИЈА 1918-1941.“

У е-читаоници Народне библиотеке Крушевац ,проф. др Саша Марковић, декан Педагошког факултета у Сомбору, Универзитет у Новом Саду,  представио је монографију Од присаједињења до прекрајања Војводина у Краљевини СХС / Југославија 1918 – 1941., резултат вишегодишњих истраживања историје војвођанског простора или Војводине између два светска рата, од 1918-1941. године.

По речима аутора „монографија је покушај синтезе политичке историје војвођанског простора између два светска рата у југословенској монархији. Ослања се на традиционалан методолошки приступ који се заснива на сучељавању обимне историјске грађе, али и објављене литературе“...

 

У Лазаревцу представљено предење осечинског краја

У Библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу представљен је програм Народне библиотеке Осечина „Домаћине, истерај де прелце, док ја нисам бацила вретенце“. Програм је резултат рада у оквиру пројекта „Предење у осечинском крају“, који је реализован под покровитељством Министарства културе и информисања РС и општине Осечина. Публици је приказан истоимени документарно етнолошки филм и пригодна изложба предива, вретена, преслица из колекције Народног музеја у Ваљеву и приватних колекција…

У име домаћина Библиотеке „Димитрије Туцовић“ присутне је поздравила дитректорка Јасмина Иванковић и изразила је жељу да се Осечинско прело нађе најпре на листи нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, а затим и на Унесковој листи.

 

„ИKT ПУТOКАЗИ - KA САВРЕМЕНОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Почело је пријављивање библиотека за код НБС акредитовани, семинар у 2022.години.

Семинар у три сегмента упознаје полазнике са тренутним развојем и доступнм облицима ИКТ комуникација. Посебан аспект је примена у реалном окружењу библиотечке делатности. (Мапирање дигиталних комуникативних канала који већ постоје и доступни су, али се не користе.) Семинар у први план поставља сврху комуникацијe библиотека са корисницима на нивоу друштвених мрежа: твитер – инстаграм – фејсбук – јамер – you tube и неопходност званичке комунуикације путем интернет сајта. Засебан сегмент чини сагледавање улоге библиотека у дигиталном добу, пре свега - дигиталној комуникацији. Сви детаљи о овом семинару који носи 6 бодова кликом на слику.

 

Обележен 91. рођендан Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда обележила је 11. јануара 2022. године, 91 годину постојања. Том приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова” – за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић” – за најбољег издавача и награда за најчитанију књигу страног аутора, награда „Читалац године” и „Повеља за изузетан допринос”.

Присутним гостима, представницима медија и добитницима награда испред Министарства културе и информисања Републике Србије се обратила Данијела Ванушић, помоћник министра за заштиту културног наслеђа и дигитализацију, Иван Карл, секретар за културу Града Београда и Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, која је истакла значајна остварења Библиотеке у 2021. години.

 

Семинар за библиотекаре Златиборског округа

Школски библиотекари из Сјенице, Пожеге, Ариља, Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља и Ужица присуствовали су акредитованом стручном семинару „Стручни библиотечко-информациони рад у школској библиотеци – вођење библиотечке статистике у складу са националном законском регулативом и међународним ИСО стандардима за библиотечку статистику – техничка обука за коришћење нове on-line апликације МБС“.

Семинар је одржан 27. децембра 2021 у Народној библиотеци Ужице а реализатори су били Марина Митрић (Народна библиотека Србије), Наташа Антонијевић (НБ „Стефан Првовенчани“ Краљево) и Илија Смиљанић (Народна библиотека Ужице).

 

 

Легат Драгана Мининчића Циге

Пројекат „Презентација Легата Драгана Мининчића Циге културној јавности“ представља сублимацију рада на Легату који је познати Врањанац поклонио Библиотеци „Бора Станковић“. Као резултат рада пројектног тима, јавности се презентује изложба (са илустрованим каталогом који је прати) и монографска публикација Каталог Легата Драгана Мининчића Циге у врањској библиотеци.Изложба износи на светлост дана јединствену библиотечку колекцију која се налази на полицама врањске библиотеке и упознаје културну јавност са драгоценим и ретким садржајем ове збирке. Циљ изложбе и илустрованог каталога који је подржава је да се, осим изношења оригиналног материјала и представљање легатора, створи атрактивна, интерактивна визуална поставка која има едукативни и афирмативни карактер.

НАСТАНАК ЕВРОПСКИХ ЈЕЗИКА

У Библиотеци града Београда је представљена књига „Настанак европских језика“ аутора Марија Алинеија у издању Библиотеке града Београда и издавачке куће „Прометеј“.
У овом значајном делу аутор користи своје обимно мултидисциплинарно знање и нашим читаоцима доноси нову теорију из области лингвистике о пореклу европских језика. Марио Алинеи је професор Универзитета у Утрехту, дугогодишњи први човек Лингвистичког атласа Европе, и велики пријатељ наших филолога и истраживача наше далеке прошлости.
О књизи су говорили Зоран Колунџија и Јасмина Нинков, као и Вељко Брборић, Александар Милановић, Момир Никић, Јелена Малешевић и Иван Димитријевић.
 

Библиотека МС узоран домаћин колегама из Крушевца

Запослени Народне библиотеке Крушевац, посетили су библиотеку Матице српске у Новом Саду, установу културе од националног значаја. Библиотекаре је примио управник Библиотеке Матице српске, књижевник Селимир Радуловић. Упознао је госте са историјом и развојем институције, мисијом и визијом, као и занимљивим детаљима из биографија претходних управника. У Библиотеци Матице српске у току су припреме за обележавање 200 година од оснивања институције. Током посете гости су обишли зграду Библиотеке Матице српске и упознали се са начином рада и знаменитостима ове библиотеке. Љубазношћу домаћина по одласку из институције запослени су организовано посетили Галерију Матице српске у Новом Саду.

 

"Краљ Петар II Карађорђевић (1923 – 1970)"

У сали парохијског дома у Лазаревцу промовисана је књига "Краљ Петар II Карађорђевић (1923 – 1970)" аутора Момчила Вуковића Бирчанина. О књизи су говорили Жељко Марковић (Историјски архив Ужице, за издавача), Предраг Марковић, члан Крунског савета и Ратко Вукелић, библиотекар. Издавач ове вредне књиге је Историјски архив Ужице у сарадњи неколико архива из Србије и Републике Српске.

Промоцију су заједнички организовали Удружење Краљевина Србија, Црквена општина Лазаревац и Библиотека "Димитрије Туцовић" Лазаревац. 

 

 

"Забрањена љубав у граду" са гимназијалцима

Зрењанинска библиотека је наставила рад са младима. Овога пута у гостима су били гимназијалци, са којима је разговарано о Другом светском рату, антифашизму. Све је само започето, зачепркано причом о начинима стварања идентитета. На иницијативу професора филозофије, Едија Дарушија, а у оквиру часа грађанског васпитања, били су нам ученици ИИ/1 Зрењанинске гимназије, са којима смо радили сторителинг радионицу, и слушали причу „Забрањена љубав у Зрењанину“. Радионицу је водио Влада Арсенић, аутор приче која поставља питања шта једну „романсу“ чини бесмисленом, смеју ли то бити класне или националне одреднице, шта се дешавало у Зрењанину током Другог светског рата, али сва ова питања дата су кроз приповедање, не кроз предавање, у радној, али опуштеној атмосфери тинејџ кутка који полако стасава у Библиотеци. На нашу велику радост, дружења са гимназијалцима и професором Едијем Дарушијем наставиће се и наредних недеља, па ћемо моћи да наставимо и разговор о питањима која смо отворили.

Дани српске културе у Темишвару

У оквиру Дана српске културе који се већ више од деценије одржавају у Темишвару током новембра, у организацији Савеза Срба у Румунији, и овог пута одржан је Мини-сајам српске књиге на којем су своја издања представиле библиотеке из Србије, међу којима велики  број чланице маше мреже, БГБ, Кикинда, Вршац, Велико Градиште...Са циљем да се представи српска књижевност и издавачка делатност, али пре свега очува матерњи језик, организатори су припремили богато књижевно вече, на којем су се срели и разменили искуства представници библиотека, књижевници, критичари и издавачи.

„Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941‒1943.“

У Читалишту библиотеке Ужице,  др Милутин Живковић, научни сарадник Института за савремену историју говорио је о својој  књизи „Стара Рашка под италијанском окупацијом 1941 – 1943.“. Публикација је производ вишегодишњег рада у Србији и иностранству, времена проведеног по разним архивима Албаније, Италије а највише у Војном архиву у Београду. О књизи је поред аутора говорио др Петар Ристановић, научни сарадник Института за српску културу – Лепосавић. Двотомну монографију аутор је представио кроз презентацију износећи до сада мало познате појединости везане за италијанску окупацију на територији Старе Рашке. Др Ристановић је истакао да је аутор разбио мит који италијанску окипација види као „плишану“. Излагање је употпуњено занимљивостима које по ауторовим речима доводе до закључка да се „са  Италијанима током Другог светског рата, никада није знало на чему сте.“ Представљање монографије завршено је дискусијом која се повела између публике и двојице излагача.

Нови БИБЛИОБУС за Алексинац

Четири локалне самоуправе Нишавског управног округа Алексинац, Мерошина, Гаџин Хан и Дољевац добиле су средства из републичког буџета за унапређење пронаталитетне политике.  Алексиначки пројекат  ,,БИБЛИОБУС – ПОКРЕТНА БИБЛИОТЕКА“ је привукао посебну пажњу Министарства за популациону политику и демографију.  Алексиначки пројекат односи се на куповину два комби возила, једног за Библиотеку „Вук Kараџић”, а другог за Предшколску установу „Лане”. За ова два возила Алексинцу је одобрено 7.968.600 динара, док је укупна вредност пројекта процењена на 10.485.000 динара.

Садашње возило иако недовољно прилагођено за потребе покретне библиотеке је постигло јако добре резултате на терену, али временом је дотрајало и указала се потреба за новим  због неприступачних сеоских  терена. Са циљем да се побољша квалитет услуга покретне библиотеке чије услуге користе углавном деца основношколског узраста Библиотека ,,Вук Караџић“ пријавила се за учешће на конкурсу у Министарству за популациону политику и демографију РС пројектом за нов Библиобус. Овај пројекат обухвата побољшање квалитета услуга које пружа покретна библиотека, повећање књижног фонда, могућност уласка деце у возило у коме се налазе полице са књигама и одабир истих, доживљај деце да су у мини библиотеци. Оно што је ново за покретну библиотеку је реализација радионица које ће се одржавати у новом библиобусу и предавања стручних лица о здравом стилу живота и здравим навикама, а такође се планирају и посете писаца и песника са територије алексиначке општине у новом библиобусу као и многе друге интерактивне активности. 

БИБЛИОБУС КРУШЕВАЦ - РИЈЕКА

Мобилна библиотека Народне библиотеке Крушевац, била је међу учесницима ревијалног дела. Возило са књигама и запосленима из Народне библиотеке Крушевац било је паркирано у пешачкој зони Испред Градске књижнице Ријека где се одвијао програм. Бројни посетиоци, деца из вртића, ученици основних школа, тинејџери, грађани Ријеке имали су прилику да обиђу наше возило и да се упознају са књижним фондом, што је својевсна промоција српске књижевности и ћирилице.На фестивалу библиобуса учествовали су Библиобус Народне књижнице „Петар Прерадовић“ Бјеловар, Библиобус Књижнице „Никола Зрињски“ Чаковец, Библиобус Градске књижнице „Иван Горан Ковачић“ Карловац, Библиобус Књижнице и Читаонице „Фран Галовић“ Копривица, Библиобус Градске књижнице „Фрањо Марковић“ Крижевци, Библиобус Градске књижнице и читаонице Винковци, Библиобус Градске књижнице Задар, Библиобус Књижница града Загреба, Градска књижница Ријека – Градски библиобус и Жупанијски библиобус, Библиобус Народне и универзитетске библиотеке Републике Српсле Бања Лука, Босна и Херцеговина, Библиобус Осредње књижнице Сречка Вилхарја Копер, Словенија, Народна библиотека Крушевац, Србија, Библиобус Општине Милано, Италија, Библиобус Knjižnica Csorba Pečuh и Библиобус Књижнице Бена Зупанчића Постојна, Словенија.

Опширније: БИБЛИОБУС КРУШЕВАЦ - РИЈЕКА

Сећање на хероја пуковника Миленка Павловића

Народна библиотека Осечина  обележила је годишњицу херојске погибије пилота пуковника Миленка Павловића. пригодним програмима 20 година након херојске погибије храброг пилота. На свечаној академији у великој сали Народне библиотеке Осечини истакнуто је да је Миленко био ратник и витез и да је са јуначким срцем одлетео у легенду, знајући да ће својим животом заштитити млађе пилоте.
Програм обележавања је почео на позајмном одељењу Библиотеке отварањем изложбе литерарно-ликовних радова на тему Миленко Павловић – пилот, а потом ју у 19 сати  одиграна представа Приштинског позоришта „Женидба“. Подгорина се одужила свом славном пилоту Миленку Павловићу називом улице у Осечини, која је понела је његово име... На иницијативу Осечине и пилотове породице, марку са ликом Миленка Павловића пустила је у оптицај Пошта Србије.  Народна библиотека Осечина је уз подршку Миленкове породице и "Уна мега шопа" из Ваљева приредила друго допуњено издање монографије  Живана Ј. Грујичића „Живот и смрт Миленка Павловића пилота – пуковника”  .
 
 
 

САЈАМ ИДЕЈА ДИГИТАЛНИХ УСЛУГА 2.0. У БИБЛИОТЕKАМА

Са великим успехом, 4.5 и 6. јуна 2019. године одржан је стручни скуп " ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У БИБЛИОТЕKАМА 2.0". На скупу су поред аутора Весне Црнковић и Мирка С. Марковића излагали: Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација РНИДС-а, др Дејан Масликовић, помоћник министра културе за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва, др Адам Софронијевић, руководилац сектора за науку и образовање Интернет клуба, дипл.инж Вукосав Средојевић, руководилац тима за развој и имплементацију Интернет клуба.
Са великом радошћу примљен је позитиван одговор академика Мира Вуксановића, управника библиотеке САНУ да својом беседом отвори изложбу дигиталних трансфера "Моја авлија - мој свет Мионички" Ирене Палечек Радмановић. На скупу је уручена и награда за WЕБ БИБЛИОТЕKУ 2019. године, библиотеци "Ђорђе Натошевић" из Инђије. Учесници скупа  из НБС, БГБ, Библиотеке ДK Студенски град, Kовачице, Зрењанина, Kикинде, Старе Пазове, Инђије, Лазаревца, Ваљева, Ужица, Чајетине, Малог Црнића, Смедерева, Јагодине, Ниша као из НУБ Битољ, Градске библиотеке Скопља, Радовиша и Пехчева  су у три дана активног рада припремили завршни САЈАМ ИДЕЈА који је свима дао персоналне путоказе ка иновативности у пружању ДИГИТАЛНИХ УСЛУГА у свом делокуругу рада.

 

Дан библиотеке у Јагодини

У четвртак, 25. априла 2019. године, свечано и у присуству многобројних пријатеља и гостију, прослављен је Дан библиотеке. Том приликом је представљена публикација „ Прилог завичајној библиографији Јагодине 2012 – 2018“ ауторке Марије Црнковић, награђени су најбољи читаоци у току 2018. године и уручене захвалнице појединцима и установама са којима Библиотека има дугогодишњу успешну сарадњу...Међу многобројним функцијама које Народна библиотека „Радислав Никчевић“ обавља у својој локалној заједници јесте и тродеценијска издавачка делатност. Наиме, библиотека је до сада потписана као издавач преко 100 публикација. Најновија међу њима је стручна публикација „Прилог Звичајној библиографији Јагодине “која представља наставак библиографије завичајних стваралаца из 2012. године. Аутор публикације која је овом приликом представљена је Марија Црнковић, библиотекар у јагодинској Народној библиотеци. Завичајни писци и њихово стваралаштво су посебна драгоценост за све градове и све библиотеке. У име дугогодишње успешне сарадње са њима, као и са осталим појединцима и установама, директор им је, у овом свечаном дану, уручио у име Библиотеке захвалнице као симболични знак пажње и захвалности.

ДАН СПАЉЕНЕ KЊИГЕ

У Народној библиотеци Србије (НБС) обележен je Дан сећања на страдање националне библиотеке током нацистичког бомбардовања 6. априла 1941. године. Управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, који је претходно положио свеће на Kосанчићевом венцу где се до. налазила библиотека приметио је да је историја Народне библиотеке Србије велики трагични роман. 

На свечаности су говорили први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, књижевница Вида Огњеновић и ректор Универзитета уметности Милета Продановић. 

Дачић је рекао да се историчари и стручњаци за заштиту културне баштине слажу у оцени да је планско уништење НБС од стране нациста један од највећих појединачних злочина учињених над културном баштином у Другом светском рату на територији Европе. Министар  Вукосављевић је нагласио да је ватра, која је најпре горела, а онда тињала на згаришту на Kосанчићевом венцу, настала из истог оног огња из ког је настао пламен који се уздизао над моштима Светог Саве на Врачару и из истог оног огњишта из кога су гореле ватре које су уништавале српске манастире, цркве, традицију.

 

„МОЈ ЖИВОТ: МЕМОАРИ АНДРЕЈА БОБОША“

У Општинској библиотеци Kовачица одржана је промоција књиге Мôј живот: Памäти Андреја Бобоша (Мој живот: Мемоари Андреја Бобоша), ауторке Ана Бобошове Бартошове.

Мемоари Андреја Бобоша имају велику вредност, како за историју Kовачице тако и за историју Словака у Војводини. Поред тога што је он био први продавац у Kовачици из редова Словака, био је такође и филантроп али и учесник значајних догађаја попут Kовачичког процеса и Првог светског рата.

Бобошови мемоари описују период када је мађаризација над немађарским становништвом била на свом врхунцу и кроз цео текст провејава борба против неправде коју су чинили тадашњи државни чиновници према обичном становништву. Такође, у мемоарима се може прочитати кроз какве је све муке пролазио један трговац и власник продавнице у то време – од отварања продавнице, набавке робе, продаје те исте робе, па све до неприлика са конкуренцијом и државном управом.

„Богзна“ за почетак 140 годишњице у Нишу

У Народној библиотеци „Стеван Сремац“ одржан је књижевни сусрет са књижевником Ласлом Блашковићем, управником Народне библиотеке Србије. Представљено је целокупно стваралаштво овог писца, а посебна пажња поклоњена је његовом роману „Турнир грбаваца“ који је 2008. године понео награду „Стеван Сремац“ за роман године. У казивању поезије самог аутора из збирке песама „Богзна“, публика је имала прилику да чује стихове из његовог најновијег опуса. Овим књижевним поподневом почиње низ догађаја којима ће Народна библиотека „Стеван Сремац“ обележити 140 година од свог оснивања.
 
 
 

ЗРЕЊАНИН - IX „Rimljani VS Avari, Bitka kod Titela“

Опширније: ЗРЕЊАНИН - IX „Rimljani VS Avari, Bitka kod Titela“

БЕОГРАД - Прва књига едиције „Марија Илић Агапова”

У  Римској дворани, представљена је књига „Дечја одељења Библиотеке града Београда” ауторке Бранке Драгосавац. Oво је прва књига у оквиру едиције „Марија Илић Агапова”. Монографија представља делимично измењен и допуњен текст истоимене магистарске тезе која је одбрањена 2007. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду. О књизи су говорили њени рецензенти: проф. др Десанка Стаматовић и проф. др Жељко Вучковић, као и директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков и ауторка. Истакнут је значај једне овакве публикације за историју библиотекарства у Србији јер ауторка документовано и стручно прати процес настанка јавних, народних библиотека и њихових дечјих одељења, све време повезујући развој библиотекарства са друштвено-економским и политичким збивањима на овим просторима. Ово је књига која нас упознаје са културном климом Београда кроз време, о амбијенту и атмосфери у којој се развијало наше библиотекарство и како су се библиотекари попут мисионара трудили да најмлађим суграђанима обезбеде просторе за читање и квалитетну библиотечку грађу. 

КИКИНДА - одржана прва смотра

Опширније: КИКИНДА - одржана прва смотра

ВАЉЕВО - Путевима српске дипломатије XX века

На представљању своје књиге "Српска дипломатија о догађајима у Македонији" у Матичној библиотеци "Љубомир Ненадовић", професор историје и специјалиста политиколог из области међународне политике, Дарко Михајловић надахнуто је говорио о подручју Македоније с краја 19. и почетка 20. века. Аутор је превасходно дао прецизно географско, појмовно и историјско одређење Македоније, да би комплексном анализом указао на значајан утицај Србије, Бугарске и Македоније на ово подручје. Срби, који су на једном делу територије били већински присутно становништво, у ово доба били су у јако тешком положају, јер им је Отоманска империја ускраћивала грађанска права. Проницљивим разматрањем појаснио је да Великим силама, а нарочито, Аустроугарској и Русији, погодује да Србија одржава статус qуо и да се не буни против Отоманске империје, како би оствариле своја вишевековна настојања да изађу на топла мора. Стога, њима треба присутан, али слаб, "болесник са Босфора" на Балканском полуострву. Своје излагање аутор је поткрепио презентацијом чиме је присутнима мултимедијално дочарао сложеност овог простора, што је присутне додатно заинтересовало и подстакло да поставе неколико врло занимљивих питања...

ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У ЈАВНИМ БИБЛИОТЕКАМА 2.0.

Развој технологије приморава јавне библиотеке да обезбедe лак приступ путем интернета веб страницама библиотеке и других дигиталних садржаја. Ова чињеница је незаобилазна и за кориснике библиотека и за  библиотекаре који треба да томе прилагоде организацију библиотечких услуга и  рада. Морају се предвидети  услуге комплатибилне тренутним трендовима понуде и потрошње дигиталних информација.

Интернет клуб, сектор за библиотеке, архиве и музеје ,  зато у 2019. години организује  програм сталног стручног усавршавања у библиотечко-информационој делатности ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У ЈАВНИМ БИБЛИОТЕКАМА 2.0. Централни међународни семинар/тренинг ће бити одржан 4.5 и 6. јуна 2019.  у тренинг центру Интернет клуба у хотелу ВРУЈЦИ, Бања Врујци, Србија.

Упознавање и увид у дигиталне услуге као и рад најуспешнијих библиотека у свету, али и код нас, омогући  ће полазницима да развију осећај за иновације и да утврде спремност својих библиотеке за промене.

Опширније: ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У ЈАВНИМ БИБЛИОТЕКАМА 2.0.

„Дан дигитализације“

„Дан дигитализације“ обележен је 17. децембар 2018. године у просторијамаУниверзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Тим поводом одржане су две радионице: 

1.„Јавна презентација и дискусија о изазовима дигитализације“ коју су водиле др Весна Перић и др Тамара Вученовић у оквиру пројекта Водич кроз дигитализацију културе у Србији.

2. „Демократизација дигиталиазције“ коју су водили др Адам Софронијевић, Јелена Анодоновски и Ивана Гавриловић на којој су представиљене нове технолошке могућности за промену парадигме пословања засноване на дигитализацији.

Жеља организатора је да се полазницима омогући свеобухватан поглед на проблематику дигитализације у установама културе данас, као и да се кроз интерактивни рад и упознавање са најновијим технолошким могућностима осмисле правци будећег развоја процеса дигитализације културног наслеђа. Пројекат „Јавна презентација и дискусија о изазовима дигитализације“  посвећен је промовисању значаја дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у стручној и најширој јавности, као и јачању капацитета учесника у том процесу. Предавања и представљање пројекта намењени су пре свега представницима установа и организација у култури, али и стручној (академској заједници, студентима уметничких и других факултета) и најширој јавности у више градова у Србији.

Пројекат реализује SEEcult.org у сарадњи са Центром за медијску културу и образовање, уз подршку Министарства културе и информисања Србије.

Опширније: „Дан дигитализације“

Почета реализација пројекта Wi Fi Култура Србије

Од 24.маја 2018. започео је са реализацијом пројекат - WiFi културе Србије.

Ово ново апликативно-техничко решење Интернет клуба подржало је Министарство културе републике Србије решењем број 401 - 01 - 193. Оно својом функционалношћу омогућава корисницима услуга установа културе да комуницирају са дигитализованим садржајима културе Србије у области културног наслеђа на савремен и приступачан начин.Први корак је његова имплементација у Нишу, Крагујевцу, Смедереву, Београду, Кикинди и Новом саду. Биће то прилика да се путем WiFi технологије најширем кругу корисника у Србији представи 52 појма – садржаја културне баштине српског народа. Такође, овај пројекат чини велики корак у представљању и промоцији дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.

У првој фази од 30 дана формирани су пројектни и уређивачки тим и (по позиву) дата су услови за израду 3 графичко-дизајнерска решења пројекта.дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.

Опширније: Почета реализација пројекта Wi Fi Култура Србије

КОНФЕРЕНЦИЈА КУЛТУРА И ИТ СЕКТОР

Mинистарство културе и информисања, други пут заредом, организује конференцију под називом “Култура и ИТ сектор” у четвртак, 16. новембра 2017. године,  у Дому Народне скупштине, Београд.

Представници установа културе и  компанија из ИТ сектора су,  након прве одржане конференције, успоставили  контакте који су резултирали заједничким пројектима.

Конференција ће обухватити теме које су од кључног значаја за развој културе у данашњем времену: култура у дигиталном окружењу (3Д скенирање/мапирање, виртуелна реалност, проширена реалност; дигитални сервиси установа културе; клауд системи; веб архивирање), као пример колаборације установа културе и ИТ сектора које за циљ имају представљање културног наслеђа и савременог стваралаштва кроз савремене технологије.

Драго нам је што  блок  Клауд системи   представљају Телеком Србија А.Д. – ИНтернет клуб из Љига.

Детаљна АГЕНДА скупа у наставку ...

Опширније: КОНФЕРЕНЦИЈА КУЛТУРА И ИТ СЕКТОР

ЉУБОВИЈА - Духовне свечаности Азбуковице

У препуном холу СО Љубовија синоћном изложбом*Породичне и колективне светковине*-примери трансформације обичаја у вањевском крају и суседним подринским областима, отворене су духовне свечаности Азбуковице 2017. године. Изложбу је отворила етнолог Гордана Пајић из Народног музеја Ваљево.У оквиру изложбе посетиоци су имали прилику и да погледају документарни филм *Видимо се за молитву*.Обраћајући се присутнима г. Пајић је истакла да се оваквим темама и изложбама даје важан допринос у очувању нематеријалног културног наслеђа ваљевског и азбуковачког краја и дела Подриња, посебно имајући у виду да се обичаји-заветине,сеоске славе, и паљење петровданских лила, део идентитета српског народа које због својих особености у наредном периоду треба уписати и Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.
У поздравном говору директорка библиотеке “Милован Глишић” Маријана Петаковић, истакла је да су овогодишње духовне свечаности по програму и концепцији базирани на обележавању два велика јубилеја 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног и педесетогодишњици архијерејске службе владике шабачког господина Лаврентија.Библиотека се и ове године потрудила да публика ужива у богатом садржају духовних свечаности, истакла је г. Петаковић и прогласила их отвореним. 

ВАЉЕВО - Награда ЉУБА П.НЕНАДОВИЋ

Саопштена је одлука сталног жирија награде Љубомир Ненадовић. Образложење жирија зашто је књига Ласла Блашковића - Гле! Бедекер једног лакомисленог Канта - у издању Службеног гласника из Београда, песника, романописца, приповедача и есејисте из Новог Сада, најбоља биће саопштено на свечаној додели награде 19. септембра у Бранковини. Служећи се хибридним одликама путописног жанра, који често кокетира са другим жанровским формама и код најбољих путописаца... Ласло Блашковић ствара књигу која није окренута леђима модерном читаоцу... Црни хумор је важна покретачка снага Блашковићеве књиге, а разни језички каламбури и ироничка сагледавања стварности чине ову књигу бескрајно занимљивом.Теба истаћи да је Блашковићева књига прави пример очувања и настављања путописне традиције, која код нас након Љубомира Ненадовића, чије име ова награда и носи, постаје, ако не најрподуктивнији, онда сигурно један од најважнијих и најлепших токова српске књижевности
 

 

КРУШЕВАЦ - Књижевно дело Добрице Ћосића

 

Народна библиотека Крушевац је 31. августа 2017. г. била домаћин Међународног научног скупа - Књижевно дело Дорице Ћосића. Скуп су организовали САНУ Матица српска, СКЗ, Институт за књижевност и уметност, Народна библиотека Србије , Универзитетска библиотека - Светозар Марковић из Београда и Народна библиотека Крушевац. Идејни творац скупа је проф. др Радоје Симић. Циљ скупа је да се презентирају нова сазнања, али и нови дискурси читања дела Добрице Ћосића. Излагања су имали истакнути књижевни теоретичари и професори Филолошког факултета у Београду и гости из иностранства. Одржавање скупа у Крушевцу подржали су Град Крушевац и Trayal корпорација. Скуп је отворила заменик градоначелника госпођа Весна Лазаревић.У Народној библиотеци Крушевац скуп је одржан у две секције. Овом приликом у холу испред е-читаонице постављена је и изложба књига Добрице Ћосића из фондова Народне библиотеке Крушевац.

 

ПРИЈЕПОЉЕ - Како Бошњаци виде себе

VIDIЧасопис - Бошњачка ријеч - које се недаво појавио из штампе као четвороброј има тенденцију да постане стручни и научни часопис који је објављивати радове референтних бошњачких стручњака, књижевника, истраживача и научних радника са територије новопазарског санџака и Србије. Часопис у издању Центра за бошњачке студије излази пред читаоце већ 11 година а последња свеска у којој се налазе бројеви од 36 – 39 поставља границу између раније и нове концепције у смислу уређивачке политике. Вијести о дневно политичким догађајима са кратким вијеком трајања и интересовања остаће део старе уређивачке концепције а окосницу часописа чиниће искључиво теме које се односе на постојање Бошњака кроз историју, њихово присуство у култури и традицији некада и данас, представљање истакнутих Бошњака, преводи књижевних и стручних дијела и студија важних за Бошњаке
 

 

ПОЖАРЕВАЦ - Тајна веза

VIDIУ Народној библиотеци - Илија М. Петровић - Пожаревац одржано је вече - Тајна веза, посвећено песнику Душку Трифуновићу.

Аутор програма и извођач песама био је Бранко Пражић, музичар и композитор.

Као дугогодишњи пријатељ Душка Трифуновића, Бранко Пражић је евоцирао успомене на бројне сусрете и гостовања са њим, истичући његову спонтаност и занатско умеће.

 У склопу програма, поред приче о Душку, певања чувених поп и рок хитова, Бранко Пражић је рецитовао и неке од најпознатијих песама (Шта би дао да си на мом мјесту, Пристао сам бићу све што хоће, Грешио сам много) као и четири песме из циклуса TEMPO SECONDO.

Посебно је нагласио да је он једини песник на свету коме је компоновано 300 песама, од којих се тридесетак изводе и данас. Великој популарности Душкових песама допринели су извођачи као што су Горан Бреговић и Бијело дугме, Индекси, Тешка индустрија и Здравко Чолић.

 

ЉУБОВИЈА - Ратна трологија

VIDIУ организацији Библиотеке Милован Глишић и Црквене општине Љубовија у препуном, Парохијском дому храма св. Преображења Господњег у Љубовији, одржана промоција књига Ратна трилогија Небојше Јеврића, новинара, публицисте и књижевника.

Небојша Јеврић је дугогодишњи ратни репортер Дуге, Војске Крајине и других часописа и новина, аутор књига Адамова глава/Црни кофер, Тихи рат, Српски рулет, Херој на магарцу путује у Хаг, Кокошињи рат, Фајронт, Бајке, Луда кућа.

 

ЧАЈЕТИНА - 10. Ерски улични кабаре

VIDIЛетњи улични ерски кабаре као дводневна манифестација прославља 10. рођендан и као таква препозната је као истинска и културна посебност људи Златиборске регије.Све ово дешава се захваљујући труду и раду запослених у библиотеци - Љубиша Р. Ђенић. Тај тим људи већ 10 година води Снежана Ђенић, историчар, директор и председник Организационог одбора Летњег уличног ерског кабареа. Главни организатор ове манифестације је библиотека, док Туристичка организација Златибор сваке године помаже у организацији ове манифестације, а генерални покровитељ је Општина Чајетина.

Од 2009. године на идеју Рада Јовановића, афористичара, и Снежане Ђенић, директорке библиотеке, заживео је и конкурс за најбоље афоризме и најбољег афористичара. Стизали су афоризми из Данске, Аустрије, Швајцарске, бивших Југословенских република.., па је тако овај конкурс постао међународни. Ове године на тему - Поред брига разбибрига. Овогодишњу манифестацију отворио је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, говорећи о традицији и значају оваквих културних манифестација као и промоцији ерског хумора.