ЗРЕЊАНИН - IX „Rimljani VS Avari, Bitka kod Titela“

Овако смо започели девету радионицу из циклуса Сторyтеллинг у Музеју, коју је осмислио и реализовао библиотекар Дарко Јовановић, уз помоћ кустоса Александра Шаламона.

Опширније: ЗРЕЊАНИН - IX „Rimljani VS Avari, Bitka kod Titela“

БЕОГРАД - Прва књига едиције „Марија Илић Агапова”

У  Римској дворани, представљена је књига „Дечја одељења Библиотеке града Београда” ауторке Бранке Драгосавац. Oво је прва књига у оквиру едиције „Марија Илић Агапова”. Монографија представља делимично измењен и допуњен текст истоимене магистарске тезе која је одбрањена 2007. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду. О књизи су говорили њени рецензенти: проф. др Десанка Стаматовић и проф. др Жељко Вучковић, као и директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков и ауторка. Истакнут је значај једне овакве публикације за историју библиотекарства у Србији јер ауторка документовано и стручно прати процес настанка јавних, народних библиотека и њихових дечјих одељења, све време повезујући развој библиотекарства са друштвено-економским и политичким збивањима на овим просторима. Ово је књига која нас упознаје са културном климом Београда кроз време, о амбијенту и атмосфери у којој се развијало наше библиотекарство и како су се библиотекари попут мисионара трудили да најмлађим суграђанима обезбеде просторе за читање и квалитетну библиотечку грађу. 

ОСЕЧИНА - 6. Осечинско прело

Програм овогодишњег прела подржале су: преље и ткаље које се окупљају око удружења „Мина Караџић“ из Лознице, традиционално наше дрге преље из Крупња, које се окупљају око удружења „ Рађевска нит “ и наше уважене преље из Љубовије и њихово удружење „ Вила“ ; ученици Лингвистичке секције, на прелу су биле жене које гравитирају ка Пецкој и Удружењу пензионера и домаћини, наше преље Центра за социјални рад „ У сусрет потребама старих “  и драге преље са територије наше општине које индивидуално учествују. Свака од наших учесница припремила је по неко од традиционалних јела, те је цео догађај био пропраћен и богатом трпезом.

Опширније: ОСЕЧИНА - 6. Осечинско прело

КИКИНДА - одржана прва смотра

Опширније: КИКИНДА - одржана прва смотра

ВАЉЕВО - Путевима српске дипломатије XX века

На представљању своје књиге "Српска дипломатија о догађајима у Македонији" у Матичној библиотеци "Љубомир Ненадовић", професор историје и специјалиста политиколог из области међународне политике, Дарко Михајловић надахнуто је говорио о подручју Македоније с краја 19. и почетка 20. века. Аутор је превасходно дао прецизно географско, појмовно и историјско одређење Македоније, да би комплексном анализом указао на значајан утицај Србије, Бугарске и Македоније на ово подручје. Срби, који су на једном делу територије били већински присутно становништво, у ово доба били су у јако тешком положају, јер им је Отоманска империја ускраћивала грађанска права. Проницљивим разматрањем појаснио је да Великим силама, а нарочито, Аустроугарској и Русији, погодује да Србија одржава статус qуо и да се не буни против Отоманске империје, како би оствариле своја вишевековна настојања да изађу на топла мора. Стога, њима треба присутан, али слаб, "болесник са Босфора" на Балканском полуострву. Своје излагање аутор је поткрепио презентацијом чиме је присутнима мултимедијално дочарао сложеност овог простора, што је присутне додатно заинтересовало и подстакло да поставе неколико врло занимљивих питања...

ЉУБОВИЈА - Духовне свечаности Азбуковице

У препуном холу СО Љубовија синоћном изложбом*Породичне и колективне светковине*-примери трансформације обичаја у вањевском крају и суседним подринским областима, отворене су духовне свечаности Азбуковице 2017. године. Изложбу је отворила етнолог Гордана Пајић из Народног музеја Ваљево.У оквиру изложбе посетиоци су имали прилику и да погледају документарни филм *Видимо се за молитву*.Обраћајући се присутнима г. Пајић је истакла да се оваквим темама и изложбама даје важан допринос у очувању нематеријалног културног наслеђа ваљевског и азбуковачког краја и дела Подриња, посебно имајући у виду да се обичаји-заветине,сеоске славе, и паљење петровданских лила, део идентитета српског народа које због својих особености у наредном периоду треба уписати и Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.
У поздравном говору директорка библиотеке “Милован Глишић” Маријана Петаковић, истакла је да су овогодишње духовне свечаности по програму и концепцији базирани на обележавању два велика јубилеја 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног и педесетогодишњици архијерејске службе владике шабачког господина Лаврентија.Библиотека се и ове године потрудила да публика ужива у богатом садржају духовних свечаности, истакла је г. Петаковић и прогласила их отвореним. 

ВАЉЕВО - Награда ЉУБА П.НЕНАДОВИЋ

Саопштена је одлука сталног жирија награде Љубомир Ненадовић. Образложење жирија зашто је књига Ласла Блашковића - Гле! Бедекер једног лакомисленог Канта - у издању Службеног гласника из Београда, песника, романописца, приповедача и есејисте из Новог Сада, најбоља биће саопштено на свечаној додели награде 19. септембра у Бранковини. Служећи се хибридним одликама путописног жанра, који често кокетира са другим жанровским формама и код најбољих путописаца... Ласло Блашковић ствара књигу која није окренута леђима модерном читаоцу... Црни хумор је важна покретачка снага Блашковићеве књиге, а разни језички каламбури и ироничка сагледавања стварности чине ову књигу бескрајно занимљивом.Теба истаћи да је Блашковићева књига прави пример очувања и настављања путописне традиције, која код нас након Љубомира Ненадовића, чије име ова награда и носи, постаје, ако не најрподуктивнији, онда сигурно један од најважнијих и најлепших токова српске књижевности
 

 

КРУШЕВАЦ - Књижевно дело Добрице Ћосића

 

Народна библиотека Крушевац је 31. августа 2017. г. била домаћин Међународног научног скупа - Књижевно дело Дорице Ћосића. Скуп су организовали САНУ Матица српска, СКЗ, Институт за књижевност и уметност, Народна библиотека Србије , Универзитетска библиотека - Светозар Марковић из Београда и Народна библиотека Крушевац. Идејни творац скупа је проф. др Радоје Симић. Циљ скупа је да се презентирају нова сазнања, али и нови дискурси читања дела Добрице Ћосића. Излагања су имали истакнути књижевни теоретичари и професори Филолошког факултета у Београду и гости из иностранства. Одржавање скупа у Крушевцу подржали су Град Крушевац и Trayal корпорација. Скуп је отворила заменик градоначелника госпођа Весна Лазаревић.У Народној библиотеци Крушевац скуп је одржан у две секције. Овом приликом у холу испред е-читаонице постављена је и изложба књига Добрице Ћосића из фондова Народне библиотеке Крушевац.

 

ПРИЈЕПОЉЕ - Како Бошњаци виде себе

VIDIЧасопис - Бошњачка ријеч - које се недаво појавио из штампе као четвороброј има тенденцију да постане стручни и научни часопис који је објављивати радове референтних бошњачких стручњака, књижевника, истраживача и научних радника са територије новопазарског санџака и Србије. Часопис у издању Центра за бошњачке студије излази пред читаоце већ 11 година а последња свеска у којој се налазе бројеви од 36 – 39 поставља границу између раније и нове концепције у смислу уређивачке политике. Вијести о дневно политичким догађајима са кратким вијеком трајања и интересовања остаће део старе уређивачке концепције а окосницу часописа чиниће искључиво теме које се односе на постојање Бошњака кроз историју, њихово присуство у култури и традицији некада и данас, представљање истакнутих Бошњака, преводи књижевних и стручних дијела и студија важних за Бошњаке
 

 

ПОЖАРЕВАЦ - Тајна веза

VIDIУ Народној библиотеци - Илија М. Петровић - Пожаревац одржано је вече - Тајна веза, посвећено песнику Душку Трифуновићу.

Аутор програма и извођач песама био је Бранко Пражић, музичар и композитор.

Као дугогодишњи пријатељ Душка Трифуновића, Бранко Пражић је евоцирао успомене на бројне сусрете и гостовања са њим, истичући његову спонтаност и занатско умеће.

 У склопу програма, поред приче о Душку, певања чувених поп и рок хитова, Бранко Пражић је рецитовао и неке од најпознатијих песама (Шта би дао да си на мом мјесту, Пристао сам бићу све што хоће, Грешио сам много) као и четири песме из циклуса TEMPO SECONDO.

Посебно је нагласио да је он једини песник на свету коме је компоновано 300 песама, од којих се тридесетак изводе и данас. Великој популарности Душкових песама допринели су извођачи као што су Горан Бреговић и Бијело дугме, Индекси, Тешка индустрија и Здравко Чолић.

 

ЉУБОВИЈА - Ратна трологија

VIDIУ организацији Библиотеке Милован Глишић и Црквене општине Љубовија у препуном, Парохијском дому храма св. Преображења Господњег у Љубовији, одржана промоција књига Ратна трилогија Небојше Јеврића, новинара, публицисте и књижевника.

Небојша Јеврић је дугогодишњи ратни репортер Дуге, Војске Крајине и других часописа и новина, аутор књига Адамова глава/Црни кофер, Тихи рат, Српски рулет, Херој на магарцу путује у Хаг, Кокошињи рат, Фајронт, Бајке, Луда кућа.

 

ЧАЈЕТИНА - 10. Ерски улични кабаре

VIDIЛетњи улични ерски кабаре као дводневна манифестација прославља 10. рођендан и као таква препозната је као истинска и културна посебност људи Златиборске регије.Све ово дешава се захваљујући труду и раду запослених у библиотеци - Љубиша Р. Ђенић. Тај тим људи већ 10 година води Снежана Ђенић, историчар, директор и председник Организационог одбора Летњег уличног ерског кабареа. Главни организатор ове манифестације је библиотека, док Туристичка организација Златибор сваке године помаже у организацији ове манифестације, а генерални покровитељ је Општина Чајетина.

Од 2009. године на идеју Рада Јовановића, афористичара, и Снежане Ђенић, директорке библиотеке, заживео је и конкурс за најбоље афоризме и најбољег афористичара. Стизали су афоризми из Данске, Аустрије, Швајцарске, бивших Југословенских република.., па је тако овај конкурс постао међународни. Ове године на тему - Поред брига разбибрига. Овогодишњу манифестацију отворио је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, говорећи о традицији и значају оваквих културних манифестација као и промоцији ерског хумора.

 

КРАЉЕВО - Православна Сирија

VIDIБрат и сестра, Јамен и Хилда Хрекес, синоћ су били гости краљевачке библиотеке.

Они су, бираним речима и с пуно љубави, на течном српском језику, говорили о својој домовини, Сирији, у којој букти рат. Њих двоје су пре шест година напустили родни град Алеп и уточиште нашли у Бањалуци, главном граду Републике Српске.

Од тада јавно говоре о својој земљи и сиријским православцима. Јамен студира стоматологију, а Хилда фармацију. Обоје су на несебичној помоћи захвални Српској православној цркви и сиријским православцима. Хилда је члан хора Јединство и често натсупа у православним храмовима

 

КРУШЕВАЦ - Изађите на трг

VIDIТоком програма ЛЕТО НА АСФАЛТУ, Народна библиотека Крушевац је у четвртак 10. августа 2017. године, организовала већ традиционалну манифестацију ИЗАЂИТЕ НА ТРГ!

Циљ манифестације је промоција књиге и читања, развијање читалачких вештина, анимација најмлађих да стекну навику да долазе у библиотеку. Ликови из књига сишли су са полица Библиотеке на трг у сусрет својим садашњим корисницима, али и новим!

Манифестација се одржава сваког четвртка од 19 до 20 сати на Тргу испред Дома синдиката. У случају кише алтернативни простор је хол Дома синдиката. ИЗАЂИТЕ НА ТРГ!

 

НЕГОТИН - Мој друг књижевни јунак

 VIDIУ оквиру манифестације - Неготинско лето, одржана је друга едукативно-креативна радионица за децу на дечјем одељењу Библиотеке, под називом Мој друг, књижевни јунак. Учесници радионице била су деца ПУ "Пчелица". Деца су сазнала ко су јунаци у књигама, које особине морају да поседују, ко све може бити књижевни јунак и шта су то суперхероји. Приказани су им и неки од најпознатијих јунака у књигама за децу, као што су: Петар Пан, Пипи Дуга Чарапа, Маја, Бетмен, Спајдермен... У креативном делу радионице деца су цртала себе и омиљеног јунака из књиге. Приређена је и изложба књига омиљених дечјих књижевних јунака, као и изложба радова насталих у радионици.

 

ЈАГОДИНА - Уметност живљења

VIDIУ Народној библиотеци у Јагодини је одржано предавање професорке исхране Миљке Стевановић. Професорка Стевановић, иначе председница удружења Биос из Новог Сада, многобројне посетиоце предавања је упутила у принципе здраве исхране данас и овде. Циљ такве исхране није да људи смршају или се угоје, већ да доведу у хармонију своје тело и своје мисли, и на тај начин повећају квалитет свог живота. Предавање је организовано у сарадњи са Поморавским информативним порталом Jagodina News.

 

СУБОТИЦА - Ноћење у библиотечком поли-СУ

VIDIЧиталачки тинејџерски клуб Градске библиотеке Суботица Фланери завршио је другу годину свога рада ноћењем у библиотеци. Дводневни сусрет одржан 12. и 13. јула је био у знаку античке Грчке чију смо митологију и књижевност те културу учили, покушали оживети и омерити савременим мерилима.

Кроз радионичарски рад упознали смо се с различитим аспектима друштвеног живота старих Грка и уредили простор библиотечке читаонице. Размишљали смо о старогрчком урбанистичком производу агори, где се одлучивало о политичком и социјалном животу полиса, повезујући некадашњу функцију трга с мотивом барбаризма у поезији савременог писца Константина Кавафија.

Направили смо библиотечки кутак изабране класичне грчке литературе обележивши га натписом - Медицина за душу - који је красио античке библиотеке... 

 

КРАЉЕВО - О делу Моша Одаловића

У препуној читаоници на трећем спрату краљевачке библиотеке, одржан први програм посвећен делу Моша Одаловића, овогодишњег добитника Жичке хрисовуље. О Одаловићевом књижевном опусу говорили су Владимир Димитријевић и песник Бранко Стевановић. Стихове је, на себи својствен начин, говорио аутор.

У библиотеци је одржан и научно-критички скуп о песништву жичког лауреата којим је председавао Јован Љуштановић. Своја промишљања о Одаловићевом делу изнели су Љиљана Пешикан Љуштановић, Валентина Питулић, Зорана Опачић, Јелена Панић Мараш, Јана Алексић, Славко Стаменић, Миломир Гавриловић, Оља Василева и Немања Каровић. Њихови радови биће објављени у зборнику Мошо Одаловић песник у издању Народне библиотеке Стефан Првовенчани.

 

 

ПРИЈЕПОЉЕ- Докле сјећања допиру

У Библиотеци - Вук Караџић, при- јепољској чита-лачкој публици представљена је књига - Докле сјећања допиру - Сабрије Рачић-Хаџимуртезић. Ауторка, рођена Пријепољка, која је више од тридесет година радила као професорица књижевности у свом родном граду, у својој другој по реду књизи говори о свом детињству и младости и граду за који је нераскидиво везана. Међутим, иако се књига „Докле сјећања допиру“ највећим делом односи на лични и породични простор, она је истовремено и културолошка чињеница једног минулог времена и једног градића на обали Лима. У том смислу и на ширем плану она функционише и као један документ који излази из оквира личног и интимног.

 

ЛАЗАРЕВАЦ - Рашино село

О дне, 11. августа у холу Библиотке - Димитрије Туцовић, Лазаревац, отворена је изложба пете ликовне колоније - Рашино село - (Rashvill) 2017. У периоду од 1-7. августа, Рашино село претворило се у центар уметности, угостивши пету ликовну колонију (Rashavill) 2017. Учествовало је осам реномираних уметника који су свој начин ликовног изражавања пронашли у различитим техникама. Резултат поменуте колоније је шеснаест слика које указују на различити сензибилитет сваког уметника понаособ. У раду колоније учествовала је и специјална гошћа из Русије која је уједно и најмлађа учесница са само петнаест година, Љубица Бојић. Ликовни уметници који су учествовали у раду колоније су: Александар Аца Мирковић, Бранислав Марковић Умбра, Емилија Бороја, Милан Милић Јагодински, Мирољуб Сретеновић, Миливоје Миша Штуловић, Стојан Божић и Реља Бранчић.

ВАЉЕВО - Мило Глигоријевић

На мини изложби посвећеној животу и делу ваљевског писца Милована Мила Глигоријевића (1942-2017), поводом смрти овог истакнутог члана како новинарске тако и књижевне заједнице Србије, у Читаоници Матичне библиотеке у Ваљеву, на самом отварању кратко слово о обимном и високо квалитетном Глигоријевићевом стваралаштву одржали су Остоја Продановић и Иван Базрђан. Они су подсетили на Глигоријевићева прва остварења са којима је он успешно укорачио на велика врата у књижевни живот тадашње Југославије (роман Нестор из воде и збирка приповедака Страсна седмица), али и на нека новија остварења која су изузетно актуелна у овим историјски немилим временима попут романа Емигранти и путописа Српска атлантида.
 

 

ПОЖАРЕВАЦ - КОСТОЛАЦ, Монотеизам

У Библиотеци у Костолцу, огранку Народне библиотеке - Илија М. Петровић, Пожаревац, у среду 19. јула 2017. године, одржано је веома едукативно предавање - Монотеизам - религија нашег времена и нови религијски покрети. Александар Вујичић, костолачки вероучитељ, говорио је о религијском феномену, који је изузетно важан и актуелан у свим епохама. О историји монотеизма (сама реч потиче од грчке речи MONOS - један и THEOS - Бог) и о три најутицајније монотеистичке религије познате у историји светске културе -јудаизму, хришћанству и исламу – посетиоци Библиотеке могли су чути пуно занимљивих података, јер су све три религије тесно повезане једна са другом, али истовремено се разликују по питању догматског учења. Циљ овог предавања је указивање на основне карактеристике сваке религије посебно, на њихов значај и утицај на човечанство, као и истицање сличности и разлика унутар ове три велике религије.

МАЛО ЦРНИЋЕ - Црном водом на Дунаво

Четврто књижевно вече у оквиру културног лета Општине Мало Црниће, под заштитним знаком библиотеке Србољуб МитићМало Црниће, одржано је на платоу крај језера у Заови.Бројној публици , међу којима су били председник Општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић и председница Скупштине општине Горанка Стевић, представљена је збирка поезије ЦРНОМ ВОДОМ НА ДУНАВО четири аутора: Славице Пејовић из Костолца, Голуба Јашовића из Пећи, Зорке Стојановић из Малог Црнића и Славише Миловановића из Гораждевца, а у издању библиотеке Србољуб Митић Мало Црниће и Књижевног друштва Косова и Метохије из Косовске Митровице.Да се поезија и музика међусобно прожимају и допуњавају, потврдила је својим прелепим гласом, вокални солиста Слободанка Милић из Божевца. Медијатор програма је била Данијела Божичковић Радуловић.

ЧАЈЕТИНА - Звук лампаша

ЗВУК ЛАМПАША је изложба библиотеке у Чајетини. Као аутор изложбе и каталога потписује се Катарина Мићу-новић Доганџић, кустос Народног музеја Ужице, а највећу заслугу за ову интересантну изложбу има Драган Јовичић, колекционар. Радио апарати са електронски вакумским цевима - лампама, отуда и назив Лампаши, појавили су се почетком ХХ века. Средином века из употребе их транзисторски пријемници. Код нас лампаши су одолевали до почетка седме деценије прошлог века, да би данас постали колекционарски примерци и музејски предмети. На изложби се нашло 24 апарата лампаша. Најстарији апарат Космај 49, произведен је 1949 у Београду у фабрици Никола Тесла, а најмлађи Симфонија Е 70, 1970. ЕИ Ниш 1970.године. Драган Јовичић, колекционар је сваки апарат репарирао и довео у стање да ради, свира.
 

 

КРАЉЕВО - Меко језгро - стаменог памћења

У краљевачкој библиотеци је пред-стављена књига Меко језгро др Драгана Хамовића, песника, есеисте, историчара књижевности...за коју је аутор прошле године добио престижну Змајеву награду. Реч је о занимљивој књизи, како и сам аутор у поднаслову напомиње песама с пратећом причом која је, по Хамовићевим уводним речима, дубински овдашња, с обзиром да је рођен и већи део живота провео у Краљеву, односно насељу Рибници на обалама истоимене реке и реке Ибар. То да је ова књига дубински овдашња, аутор појашњава и речима да као што то обично бива, када се човек одмакне у времену и простору, боље сагледа оно до чега му је стало... Апострофирајући, на почетку свог осврта, песму Ораси на рибничкој обали , проф. др Јован Делић је нагласио да је и наслов књиге атрактиван и загонетан.
 

 

ЛАЗАРЕВАЦ - Трагика Петра Кочића

У Свечаној сали Библиотеке Димитрије Туцовић у Лазаревцу, промовисана је најновија књига у издању ове Библиотеке Трагика Петра Кочића аутора др Милорада Ђоковића, лазаревачког новинара и публицисте.Књига је настала поводом стогодишњице смрти Петра Кочића.Поред аутора публици се обратила директорка библиотеке Јасмина Иванковић у име издавача и рецензенти Јован Н. Ивановић, библиограф Петра Кочића и Радиша Благојевић, романописац и песник.Издање ове биографије подржао је Секретаријат за културу града Београда а интересантно је да је захваљујући праунуци нашег сјајног писца, госпођи Весни Милишић Аћимић налази до сада необјављена Кочићева фотографија настала током његовог боравка на клиници др Лаза Лазаревић.

 

ОСЕЧИНА - Фестивал - МЛАДЕНЦИ 2017.

Библиотека у Осечини је била домаћин тринаестог путујућег фестивала документарног филма Младенци 2017. Преко 200 гледалаца имало је прилику да погледа три филма: два из продукције породице Пантелић, и један гостујући - Радио телевизије Војводина.Програм су отворили хармоникаши из Гуњака, села из наше општине Осечина. Два оца и два сина: Павле и Новак Перић, Лука и Симо Глигорић. Они су јунаци документарно телевизијског филма Испод Рожња Гуњаци : који су Пантелићи снимили у јануару ове године и који је после емитовања на телевизији Лотел из Лознице, АС из Шапца и других локалних телевизија широм Србије наишао на одличан пријем гледалаца поред малих екрана. У име домаћина присутне је поздравио саветник председника општине за културу, информисање и хуманитарне активности, професор Светозар Гачић. По завршетку пројекције ових филмова публици су се поклонили главни актери филма. Фестивал се вечерас сели у Љубовију, у суботу је у Малом Зворнику, а у недељу следи финално вече у Крупњу.
 

 

МАЛО ЦРНИЋЕ - Љубавна поезија за Светски дан поезије

У организацији библиотеке „Србољуб Митић“ Мало Црниће и УКС Браничевско-стишке књижевне заједнице под окриљем традиционалне ХII манифестације „Певајмо о љубави“ у малоцрнићкој општини, књижевним програмом „Вечерас ћемо за њих волети“, облежен је Светски дан поезије. Бројну публику и учеснике програма, поздравили су: Милисав Миленковић, књижевник и председник УКС Браничевско-стишке књижевне Данијела Божичковић Радуловић, директор Библиотеке и Радомир Андрић, књижевник и председник Удружења књижевника Србије.О значају обележавања Светског дана поезије и љубави у првим данима пролећа, говорила је директорка Библиотеке – Данијела Божичковић Радуловић.Поред завичајних писаца ово књижевно вече су својим присуством увеличао је књижевник из Ирака САБАХ АЛ ЗУБЕИДА, као и писци Клуба писаца „Чукарица“ из Београда КЉК „Мајдан“ из Костолца, КК „Лахор“ из Пожаревца, Књижевног клуба из Банатског Карловца, Панчева, Пландишта, Јабуке, Костолца, Пожаревца, Петке, Кучева, Петровца на Млави…
 

 

ПРИЈЕПОЉЕ - WEB БИБЛИОТЕКА

На основу резултата у развоју наступа библиотеке на интернету, унапређењу веб апликације библиотеке www.biblioteka-prijepolje.com и заживљавању у свакодневици локалне и глобалне заједнице Интернет клубудружење интернет стваралаца Србије, доделио је Библиотеци „Вук Караџић“ у Пријепољу награду за WЕB Библиотеку 2016. године.
Плакету за WЕB библиотеку 2016. директорки Библиотеке „Вук Караџић“, Садији Хоџић уручио је председник УО Интернет клуба, Мирко Марковић на конференцији за штампу која је овим поводом приређена у просторијама библиотеке.
У образложењу Управног одбора Интернет клуба, који је доделио награду наводи се да се овогодишња плакета додељује као резултат континуитета и истрајности у примени интернет технологија у раду библиотеке и праћењу културног миљеа локалне заједнице од 2005. године до данас.То је приступ глобалној мрежи у коме је библиотека средиште размене и креирања информација о културним дешавањима и садржајима једне средине на глобалном простору, Значај овогодишње награде је у томе што је ова библиотечка комуникација на глобалној мрежи постала поуздани извор информација и реално огледало активности једног субјекта културе и образовања у ширем смислу.

 

СУБОТИЦА - Свечани кабаре

Поводом Дана жена, 8. марта 2017. године, у Каталошкој соби Градске библиотеке Суботица отворена је изложба „Суботичке уметнице и књижевнице своме граду“ аутора Милета Тасића, након чега је у читаоници Научног одељења уследио „Освежавајуће горки свечани кабаре библиотекаркама“ према књизи „Библиотекарка“ Мирка С. Марковића. Програм је функцији афирмисања библиотечко-информационе делатности с посебним акцентом на улогу жене и окупља библиотекаре образовних и културних институција Суботице и околине. Уз синхронизовано откривање тајни библиотека - библиотекара и библиотекарки,  весели мушки библио дует МАРКОВИЋ - ТАСИЋ предао се пред АКТИВОМ БИБЛИОТЕКАРКИ СУБОТИЦЕ и препустио све у њихове руке, а оне... Шта би друго, него узеше своје књиге у руке и одржаше прави ЧИТАЛАЧКИ ЧАС:
СУБОТИЦА ЧИТА БИБЛИОТЕКАРКУ ! 
 
 

 

ПОЖАРЕВАЦ - Заштита архивске грађе

Народна библиотека Илија М. Петровић Пожаревац учествовала је на семинару Заштита документарног материјала и архивске грађе у установама културе на територији Браничевског управног округа, који је организовао Историјски архив Пожаревац.

Циљ семинара био је подизање стандардних знања о важности документације која настане радом значајних установа културе. То истовремено значи и подстицање одговорног односа према архивској грађи и документарном материјалу стваралаца у области делатности културе.
 

 

БЕОГРАД - Имам свој круг кредом

У одељењу за рад са корисницима Библиотеке града Београда, отворена је изложба ...ИМАМ СВОЈ КРУГ КРЕДОМ..., коју приређују Библиотека града Београда и Српско библиофилско друштво из Београда. Изложба обележава 140 година од рођења Исидоре Секулић(1877-1958), знамените српске књижевницеи прве жене академика Српске академије наука и уметности,која је осећала и разумела српску традицију и духовност и спајала је са културом Европе. На овој изложби, јавности ће бити изложена сва прва и ретка издања књига Исидоре Секулић, њена писма и део оригиналне периодике у којој је објављивала своје текстове. Приказан материјал је власништво чланова Српског библиофилског друштва. 
 

 

ЉИГ - Пунолетство делања

Својим деловањем Интернет клуб Љиг увек је пред наше образовне и културне институције и делатнике у области културе и науке износио смеле, нове идеје и својим активностима поспешивао подизање нивоа квалитета пружања услуга и доступности културних програма и манифестација...На прослави су поред свечаног дела програма изложени и планови за деловање у овој години који обухватају реализацију неколико пројеката националног значаја у области културе, као што је пројекат промоције менторског приступа у образовању запослених институција културе за напредне технике дигитализације и пројекат подстицања примене коришћења елемената игара и елемената пројектовања игара у библиотекама кроз образовање библиотекара за примену техника гејмификације у библиотекама

КРУШЕВАЦ - 160 година читалишта

Обележавање јубилеја најстарије културне институције у граду отпочело је свечаном академијом у Крушевачком позоришту. У уводној речи директорка Народне библиотеке мр Снежана Ненезић подсетила је публику на околности и значај отварања прве читаонице у Крушевцу 8. фебруара 1857. године под именом Читалиште, а о развојном путу библиотечке делатности у граду, настајању и развијању данашње библиотеке, публика је упозната путем филмоване презентације. У програму су учествовали и глумци Крушевачког позоришта и етно група Лазарице. У склопу обележавања јубилеја, свечано је отворена и е-читаоница на трећем спрату Дома синдиката. Врпцу новоотвореног адаптираног простора од 135 квадрата пресекао је градоначелник Драги Несторовић. У адаптацију простора и набавку рачунарске опреме уложено је око 6 и по милиона динара, од чега је највише средстава издвојено из буџета града, док су привреда града - Трајал Корпорација и Градска топлана и Министарство културе суфинасирали пројекат.

КРАЉЕВО - Лудак, љубавник и песник од маште

Краљевачка библиотека започела је издавачку годину објављивањем збирке песама - Лудак - Чарлса Симића, америчког песника српског порекла, рођеног 1938. године у Београду. Симићеве стихове са енглеског превела је Марија Бергам Пеликани која своје слово о овој књизи започиње тврдњом Шекспировог Тезеја (Сан летње ноћи) да су лудак, љубавник и песник од маште сатворени...

Чарлс Симић свакако је један од најзначајнијих песника данашњице. За свој књижевни рад добио је низ угледних награда и признања: награду Макартурове фондације, Пулицерову награду, Награду ''Едгар Алан По'', ''Збигњев Херберт'', Награду Америчке академије, Награду ''Волас Стивенс''... Објавио је на десетине песничких и есејистичких књига. На енглески језик превео је песме Васка Попе, Ивана В. Лалића, Љубомира Симовића, Новице Тадића, Радмиле Лазић...као и три антологије савременог српског песништва. 
И ове године Народна библиотека ''Стефан Првовеначни'' објавиће у својој едицији ''Повеља'' петнаестак књига савремених домаћих песника, књига есеја и преведене поезије.

 

ВАЉЕВО - На зрну грашка...

Историја минијатурне књиге дуга је колико и историја штампарства, а најмањом одштампаном књигом икада, димензија 3 x 2,5 милиметара, сматра се Азбука у сликама Егона Пругмајера, изашла у Лајпцигу 1971. године. Књиге на овој изложби потичу из Одељења посебних фондова Народне библиотеке Србије, где је запослен и аутор ове поставке, др Дејан Вукићевић. Аутор је на отварању представио свој избор, а колекцију минијатурне књиге Народне библиотеке Србије, иначе, чини око 300 оваквих примерака на разним језицима, а у Ваљеву су изложени најатрактивнији и најкарактеристичнији експонати, међу којима су и они димензија 6 x 6 милиметара, специјално украшени и други примерци. Изложба је постављена у читаоници Позајмног одељења и заинтересовани је могу посетити сваког радног дана до 20. фебруара...

 

ПРИЈЕПОЉЕ - Библио Журналац

У постпразничној атмосфери у библиотеци 
Вук Караџић у Пријепољу, обележен је излазак новогодишњег броја Журналца, деветнаестог по реду. Редакција коју чине Ђорђе Мрдовић, Амар Гашанин, Јасна Козица, Дарија Чпајак, Харис Пашановић, Дени Гашанин, Џана Тичић, Исидора Марачић, Сара Срна, Милица Ружић, Неда Павловић и уредник Индира Хаџагић-Дураковић у новом броју је приредила текстове о Деда Мразу и Новој години, као и о увек актуелним тинејџерским темама –љубави, страховима, тајнама, пријатељству и оговарању, одрастању... Журналци ће поново на окупу бити на пролеће када ће нас обрадовати новим бројем свога листа.

 

БЕОГРАД - Дан Библиотеке града

Библиотека града Београда обележила је 86 година постојања. Том приликом додељене су награде Марија Илић Агапова– за најбољег библиотекара града Београда, Глигорије Возаровић – за најбољег издавачаи за најбољег књижара,награда за најчитанију књигу страног аутора, као и новоустановљена награда Читалац године. Награда која носи име оснивача Библиотеке града Београда, Марије Илић Агапове, додељена је мр Вери Петровић, библиотекару саветнику ,руководиоцу Одељења за матичну делатност Универзитетске библиотеке Светозар Марковић у Београду. Награда „Глигорије Возаровић” за најбољег издавача у 2016. години додељена је Јавном предузећу Службени гласник, а награда за најбољег књижара припала је Марији Јанковић, шефу књижаре Српска књижевна задруга. Према подацима из мреже Библиотеке града Београда најчитанија књига страног аутора у 2016. години је роман Чудан осећај у мени Орхана Памука у издањуГеопоетике.

 

ЧАЈЕТИНА - Vivat капелан - Даворин Јенко

Прошло је више од 100 година од смрти Даворина Јенка, дугогодиђњег капелана Народног позоришта, чије су заслуге за развој наше сценске музике немерљиве. Тим поводом у чајетинској библиотеци су музеј Народног позоришта из Београда, Архив града Ужица и чајетинска библиотека. Изложбу су отворили Снежана Ђенић, директорка Библиотеке и Александар Страматовић, заменик управника Народног позоришта у Београду. Поред бројних химни које је Јенко написао за различита певачка друштва, он је аутор и две националне химне: словеначке и српске. Од 1860. године словеначки народ пева његову композицију Напреј, застава Славе, као химну, а композиција Боже правде писана као хорска нумера за алегорију у стиховима Маркова сабља и која је играна у част пунолетства кнеза Милана Обреновића, од 1882. постаје и до данас остаје - државна химна Србије. Изложбом су обухваћени, хронолошки, представљени његов рад и живот, позоришни комади за које је писао музику јер је он провео 30 година у Народном позоришту, затим занимљиви детаљи из живота и фотографије. Изложбу су употпунили чланови хора Златиборска вила из Ужица који су извели химну Боже правде.
 

 

prirodni kamen