БИБЛИОТЕКЕ ON LINE

У новонасталим условима организације рада библиотека и живота наших поштованих корисника корисника, представљамо Вам дигиталне on line садржаје библиотека мреже Интернет клуба  - Библиотеке нашег окружења

ДИГИТАЛНА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА СРБИЈЕ

   

Из дигиталне библиотеке "Вук Караџић" Пријепоље

  

Дигитална библиотека Ужице, колекција новина и часописа

                 

Из дигиталне колекције Народне библиотеке Крушевац

            

Дигитална ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА СУБОТИЦА

      

Из Дигиталне библиотеке „Стеван Сремац“ Ниш

      

ЗВУЧНЕ КЊИГЕ ЗРЕЊАНИНСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

  

Дигитална Библиотека града Београда

Чини доступним  633 наслова монографија, периодике и старих географских карата који се чувају у Посебним фондовима

  

Дигитална библиотека СРБОЉУБ МИТИЋ Мало Црниће

          

Нови БИБЛИОБУС за Алексинац

Четири локалне самоуправе Нишавског управног округа Алексинац, Мерошина, Гаџин Хан и Дољевац добиле су средства из републичког буџета за унапређење пронаталитетне политике.  Алексиначки пројекат  ,,БИБЛИОБУС – ПОКРЕТНА БИБЛИОТЕКА“ је привукао посебну пажњу Министарства за популациону политику и демографију.  Алексиначки пројекат односи се на куповину два комби возила, једног за Библиотеку „Вук Kараџић”, а другог за Предшколску установу „Лане”. За ова два возила Алексинцу је одобрено 7.968.600 динара, док је укупна вредност пројекта процењена на 10.485.000 динара.

Садашње возило иако недовољно прилагођено за потребе покретне библиотеке је постигло јако добре резултате на терену, али временом је дотрајало и указала се потреба за новим  због неприступачних сеоских  терена. Са циљем да се побољша квалитет услуга покретне библиотеке чије услуге користе углавном деца основношколског узраста Библиотека ,,Вук Караџић“ пријавила се за учешће на конкурсу у Министарству за популациону политику и демографију РС пројектом за нов Библиобус. Овај пројекат обухвата побољшање квалитета услуга које пружа покретна библиотека, повећање књижног фонда, могућност уласка деце у возило у коме се налазе полице са књигама и одабир истих, доживљај деце да су у мини библиотеци. Оно што је ново за покретну библиотеку је реализација радионица које ће се одржавати у новом библиобусу и предавања стручних лица о здравом стилу живота и здравим навикама, а такође се планирају и посете писаца и песника са територије алексиначке општине у новом библиобусу као и многе друге интерактивне активности. 

БИБЛИОБУС КРУШЕВАЦ - РИЈЕКА

Мобилна библиотека Народне библиотеке Крушевац, била је међу учесницима ревијалног дела. Возило са књигама и запосленима из Народне библиотеке Крушевац било је паркирано у пешачкој зони Испред Градске књижнице Ријека где се одвијао програм. Бројни посетиоци, деца из вртића, ученици основних школа, тинејџери, грађани Ријеке имали су прилику да обиђу наше возило и да се упознају са књижним фондом, што је својевсна промоција српске књижевности и ћирилице.На фестивалу библиобуса учествовали су Библиобус Народне књижнице „Петар Прерадовић“ Бјеловар, Библиобус Књижнице „Никола Зрињски“ Чаковец, Библиобус Градске књижнице „Иван Горан Ковачић“ Карловац, Библиобус Књижнице и Читаонице „Фран Галовић“ Копривица, Библиобус Градске књижнице „Фрањо Марковић“ Крижевци, Библиобус Градске књижнице и читаонице Винковци, Библиобус Градске књижнице Задар, Библиобус Књижница града Загреба, Градска књижница Ријека – Градски библиобус и Жупанијски библиобус, Библиобус Народне и универзитетске библиотеке Републике Српсле Бања Лука, Босна и Херцеговина, Библиобус Осредње књижнице Сречка Вилхарја Копер, Словенија, Народна библиотека Крушевац, Србија, Библиобус Општине Милано, Италија, Библиобус Knjižnica Csorba Pečuh и Библиобус Књижнице Бена Зупанчића Постојна, Словенија.

Опширније: БИБЛИОБУС КРУШЕВАЦ - РИЈЕКА

Сећање на хероја пуковника Миленка Павловића

Народна библиотека Осечина  обележила је годишњицу херојске погибије пилота пуковника Миленка Павловића. пригодним програмима 20 година након херојске погибије храброг пилота. На свечаној академији у великој сали Народне библиотеке Осечини истакнуто је да је Миленко био ратник и витез и да је са јуначким срцем одлетео у легенду, знајући да ће својим животом заштитити млађе пилоте.
Програм обележавања је почео на позајмном одељењу Библиотеке отварањем изложбе литерарно-ликовних радова на тему Миленко Павловић – пилот, а потом ју у 19 сати  одиграна представа Приштинског позоришта „Женидба“. Подгорина се одужила свом славном пилоту Миленку Павловићу називом улице у Осечини, која је понела је његово име... На иницијативу Осечине и пилотове породице, марку са ликом Миленка Павловића пустила је у оптицај Пошта Србије.  Народна библиотека Осечина је уз подршку Миленкове породице и "Уна мега шопа" из Ваљева приредила друго допуњено издање монографије  Живана Ј. Грујичића „Живот и смрт Миленка Павловића пилота – пуковника”  .
 
 
 

САЈАМ ИДЕЈА ДИГИТАЛНИХ УСЛУГА 2.0. У БИБЛИОТЕKАМА

Са великим успехом, 4.5 и 6. јуна 2019. године одржан је стручни скуп " ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У БИБЛИОТЕKАМА 2.0". На скупу су поред аутора Весне Црнковић и Мирка С. Марковића излагали: Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација РНИДС-а, др Дејан Масликовић, помоћник министра културе за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва, др Адам Софронијевић, руководилац сектора за науку и образовање Интернет клуба, дипл.инж Вукосав Средојевић, руководилац тима за развој и имплементацију Интернет клуба.
Са великом радошћу примљен је позитиван одговор академика Мира Вуксановића, управника библиотеке САНУ да својом беседом отвори изложбу дигиталних трансфера "Моја авлија - мој свет Мионички" Ирене Палечек Радмановић. На скупу је уручена и награда за WЕБ БИБЛИОТЕKУ 2019. године, библиотеци "Ђорђе Натошевић" из Инђије. Учесници скупа  из НБС, БГБ, Библиотеке ДK Студенски град, Kовачице, Зрењанина, Kикинде, Старе Пазове, Инђије, Лазаревца, Ваљева, Ужица, Чајетине, Малог Црнића, Смедерева, Јагодине, Ниша као из НУБ Битољ, Градске библиотеке Скопља, Радовиша и Пехчева  су у три дана активног рада припремили завршни САЈАМ ИДЕЈА који је свима дао персоналне путоказе ка иновативности у пружању ДИГИТАЛНИХ УСЛУГА у свом делокуругу рада.

 

Дан библиотеке у Јагодини

У четвртак, 25. априла 2019. године, свечано и у присуству многобројних пријатеља и гостију, прослављен је Дан библиотеке. Том приликом је представљена публикација „ Прилог завичајној библиографији Јагодине 2012 – 2018“ ауторке Марије Црнковић, награђени су најбољи читаоци у току 2018. године и уручене захвалнице појединцима и установама са којима Библиотека има дугогодишњу успешну сарадњу...Међу многобројним функцијама које Народна библиотека „Радислав Никчевић“ обавља у својој локалној заједници јесте и тродеценијска издавачка делатност. Наиме, библиотека је до сада потписана као издавач преко 100 публикација. Најновија међу њима је стручна публикација „Прилог Звичајној библиографији Јагодине “која представља наставак библиографије завичајних стваралаца из 2012. године. Аутор публикације која је овом приликом представљена је Марија Црнковић, библиотекар у јагодинској Народној библиотеци. Завичајни писци и њихово стваралаштво су посебна драгоценост за све градове и све библиотеке. У име дугогодишње успешне сарадње са њима, као и са осталим појединцима и установама, директор им је, у овом свечаном дану, уручио у име Библиотеке захвалнице као симболични знак пажње и захвалности.

ДАН СПАЉЕНЕ KЊИГЕ

У Народној библиотеци Србије (НБС) обележен je Дан сећања на страдање националне библиотеке током нацистичког бомбардовања 6. априла 1941. године. Управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, који је претходно положио свеће на Kосанчићевом венцу где се до. налазила библиотека приметио је да је историја Народне библиотеке Србије велики трагични роман. 

На свечаности су говорили први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, књижевница Вида Огњеновић и ректор Универзитета уметности Милета Продановић. 

Дачић је рекао да се историчари и стручњаци за заштиту културне баштине слажу у оцени да је планско уништење НБС од стране нациста један од највећих појединачних злочина учињених над културном баштином у Другом светском рату на територији Европе. Министар  Вукосављевић је нагласио да је ватра, која је најпре горела, а онда тињала на згаришту на Kосанчићевом венцу, настала из истог оног огња из ког је настао пламен који се уздизао над моштима Светог Саве на Врачару и из истог оног огњишта из кога су гореле ватре које су уништавале српске манастире, цркве, традицију.

 

„МОЈ ЖИВОТ: МЕМОАРИ АНДРЕЈА БОБОША“

У Општинској библиотеци Kовачица одржана је промоција књиге Мôј живот: Памäти Андреја Бобоша (Мој живот: Мемоари Андреја Бобоша), ауторке Ана Бобошове Бартошове.

Мемоари Андреја Бобоша имају велику вредност, како за историју Kовачице тако и за историју Словака у Војводини. Поред тога што је он био први продавац у Kовачици из редова Словака, био је такође и филантроп али и учесник значајних догађаја попут Kовачичког процеса и Првог светског рата.

Бобошови мемоари описују период када је мађаризација над немађарским становништвом била на свом врхунцу и кроз цео текст провејава борба против неправде коју су чинили тадашњи државни чиновници према обичном становништву. Такође, у мемоарима се може прочитати кроз какве је све муке пролазио један трговац и власник продавнице у то време – од отварања продавнице, набавке робе, продаје те исте робе, па све до неприлика са конкуренцијом и државном управом.

 

 

 

Нови прозор у дигиталну Кикинду

Од скоро, Народна библиотека "Јован Поповић" из Кикинде извршила је темељну реконструкцију свог дигиталног наступа на Интернету.
Први корак је већ учињена тиме што је библиотека ставила у функцију обједињени систем  Wi Fi културе Србије за установе културе у Кикинди. Затим овај напредни и библиотечки колектив  прилагодио је своју интернет презентацију потребама ефикасног представљања дигиталних садржаја својим корисницима који ће поред сталног приступа базама библиотеке и електроснке читаонице дневне штампе ускоро моћи да on line посећују  ДИГИТАЛНУ КИКИДНСКУ БИБЛИОТЕКУ.
Нов савремен дизајн сајта уклопљен је у активну модификацију изгледа према врсти електронског читача од рачунара до таблета или мобилног телефона.
Честитамо

 

 

 

„Богзна“ за почетак 140 годишњице у Нишу

У Народној библиотеци „Стеван Сремац“ одржан је књижевни сусрет са књижевником Ласлом Блашковићем, управником Народне библиотеке Србије. Представљено је целокупно стваралаштво овог писца, а посебна пажња поклоњена је његовом роману „Турнир грбаваца“ који је 2008. године понео награду „Стеван Сремац“ за роман године. У казивању поезије самог аутора из збирке песама „Богзна“, публика је имала прилику да чује стихове из његовог најновијег опуса. Овим књижевним поподневом почиње низ догађаја којима ће Народна библиотека „Стеван Сремац“ обележити 140 година од свог оснивања.
 
 
 
 
 
 

ЗРЕЊАНИН - IX „Rimljani VS Avari, Bitka kod Titela“

Овако смо започели девету радионицу из циклуса Сторyтеллинг у Музеју, коју је осмислио и реализовао библиотекар Дарко Јовановић, уз помоћ кустоса Александра Шаламона.

Опширније: ЗРЕЊАНИН - IX „Rimljani VS Avari, Bitka kod Titela“

БЕОГРАД - Прва књига едиције „Марија Илић Агапова”

У  Римској дворани, представљена је књига „Дечја одељења Библиотеке града Београда” ауторке Бранке Драгосавац. Oво је прва књига у оквиру едиције „Марија Илић Агапова”. Монографија представља делимично измењен и допуњен текст истоимене магистарске тезе која је одбрањена 2007. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду. О књизи су говорили њени рецензенти: проф. др Десанка Стаматовић и проф. др Жељко Вучковић, као и директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков и ауторка. Истакнут је значај једне овакве публикације за историју библиотекарства у Србији јер ауторка документовано и стручно прати процес настанка јавних, народних библиотека и њихових дечјих одељења, све време повезујући развој библиотекарства са друштвено-економским и политичким збивањима на овим просторима. Ово је књига која нас упознаје са културном климом Београда кроз време, о амбијенту и атмосфери у којој се развијало наше библиотекарство и како су се библиотекари попут мисионара трудили да најмлађим суграђанима обезбеде просторе за читање и квалитетну библиотечку грађу. 

ОСЕЧИНА - 6. Осечинско прело

Програм овогодишњег прела подржале су: преље и ткаље које се окупљају око удружења „Мина Караџић“ из Лознице, традиционално наше дрге преље из Крупња, које се окупљају око удружења „ Рађевска нит “ и наше уважене преље из Љубовије и њихово удружење „ Вила“ ; ученици Лингвистичке секције, на прелу су биле жене које гравитирају ка Пецкој и Удружењу пензионера и домаћини, наше преље Центра за социјални рад „ У сусрет потребама старих “  и драге преље са територије наше општине које индивидуално учествују. Свака од наших учесница припремила је по неко од традиционалних јела, те је цео догађај био пропраћен и богатом трпезом.

Опширније: ОСЕЧИНА - 6. Осечинско прело

КИКИНДА - одржана прва смотра

Опширније: КИКИНДА - одржана прва смотра

ВАЉЕВО - Путевима српске дипломатије XX века

На представљању своје књиге "Српска дипломатија о догађајима у Македонији" у Матичној библиотеци "Љубомир Ненадовић", професор историје и специјалиста политиколог из области међународне политике, Дарко Михајловић надахнуто је говорио о подручју Македоније с краја 19. и почетка 20. века. Аутор је превасходно дао прецизно географско, појмовно и историјско одређење Македоније, да би комплексном анализом указао на значајан утицај Србије, Бугарске и Македоније на ово подручје. Срби, који су на једном делу територије били већински присутно становништво, у ово доба били су у јако тешком положају, јер им је Отоманска империја ускраћивала грађанска права. Проницљивим разматрањем појаснио је да Великим силама, а нарочито, Аустроугарској и Русији, погодује да Србија одржава статус qуо и да се не буни против Отоманске империје, како би оствариле своја вишевековна настојања да изађу на топла мора. Стога, њима треба присутан, али слаб, "болесник са Босфора" на Балканском полуострву. Своје излагање аутор је поткрепио презентацијом чиме је присутнима мултимедијално дочарао сложеност овог простора, што је присутне додатно заинтересовало и подстакло да поставе неколико врло занимљивих питања...

ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У ЈАВНИМ БИБЛИОТЕКАМА 2.0.

Развој технологије приморава јавне библиотеке да обезбедe лак приступ путем интернета веб страницама библиотеке и других дигиталних садржаја. Ова чињеница је незаобилазна и за кориснике библиотека и за  библиотекаре који треба да томе прилагоде организацију библиотечких услуга и  рада. Морају се предвидети  услуге комплатибилне тренутним трендовима понуде и потрошње дигиталних информација.

Интернет клуб, сектор за библиотеке, архиве и музеје ,  зато у 2019. години организује  програм сталног стручног усавршавања у библиотечко-информационој делатности ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У ЈАВНИМ БИБЛИОТЕКАМА 2.0. Централни међународни семинар/тренинг ће бити одржан 4.5 и 6. јуна 2019.  у тренинг центру Интернет клуба у хотелу ВРУЈЦИ, Бања Врујци, Србија.

Упознавање и увид у дигиталне услуге као и рад најуспешнијих библиотека у свету, али и код нас, омогући  ће полазницима да развију осећај за иновације и да утврде спремност својих библиотеке за промене.

Опширније: ДИГИТАЛНЕ УСЛУГЕ У ЈАВНИМ БИБЛИОТЕКАМА 2.0.

„Дан дигитализације“

„Дан дигитализације“ обележен је 17. децембар 2018. године у просторијамаУниверзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Тим поводом одржане су две радионице: 

1.„Јавна презентација и дискусија о изазовима дигитализације“ коју су водиле др Весна Перић и др Тамара Вученовић у оквиру пројекта Водич кроз дигитализацију културе у Србији.

2. „Демократизација дигиталиазције“ коју су водили др Адам Софронијевић, Јелена Анодоновски и Ивана Гавриловић на којој су представиљене нове технолошке могућности за промену парадигме пословања засноване на дигитализацији.

Жеља организатора је да се полазницима омогући свеобухватан поглед на проблематику дигитализације у установама културе данас, као и да се кроз интерактивни рад и упознавање са најновијим технолошким могућностима осмисле правци будећег развоја процеса дигитализације културног наслеђа. Пројекат „Јавна презентација и дискусија о изазовима дигитализације“  посвећен је промовисању значаја дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у стручној и најширој јавности, као и јачању капацитета учесника у том процесу. Предавања и представљање пројекта намењени су пре свега представницима установа и организација у култури, али и стручној (академској заједници, студентима уметничких и других факултета) и најширој јавности у више градова у Србији.

Пројекат реализује SEEcult.org у сарадњи са Центром за медијску културу и образовање, уз подршку Министарства културе и информисања Србије.

Опширније: „Дан дигитализације“

Почета реализација пројекта Wi Fi Култура Србије

Од 24.маја 2018. започео је са реализацијом пројекат - WiFi културе Србије.

Ово ново апликативно-техничко решење Интернет клуба подржало је Министарство културе републике Србије решењем број 401 - 01 - 193. Оно својом функционалношћу омогућава корисницима услуга установа културе да комуницирају са дигитализованим садржајима културе Србије у области културног наслеђа на савремен и приступачан начин.Први корак је његова имплементација у Нишу, Крагујевцу, Смедереву, Београду, Кикинди и Новом саду. Биће то прилика да се путем WiFi технологије најширем кругу корисника у Србији представи 52 појма – садржаја културне баштине српског народа. Такође, овај пројекат чини велики корак у представљању и промоцији дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.

У првој фази од 30 дана формирани су пројектни и уређивачки тим и (по позиву) дата су услови за израду 3 графичко-дизајнерска решења пројекта.дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.

Опширније: Почета реализација пројекта Wi Fi Култура Србије

КОНФЕРЕНЦИЈА КУЛТУРА И ИТ СЕКТОР

Mинистарство културе и информисања, други пут заредом, организује конференцију под називом “Култура и ИТ сектор” у четвртак, 16. новембра 2017. године,  у Дому Народне скупштине, Београд.

Представници установа културе и  компанија из ИТ сектора су,  након прве одржане конференције, успоставили  контакте који су резултирали заједничким пројектима.

Конференција ће обухватити теме које су од кључног значаја за развој културе у данашњем времену: култура у дигиталном окружењу (3Д скенирање/мапирање, виртуелна реалност, проширена реалност; дигитални сервиси установа културе; клауд системи; веб архивирање), као пример колаборације установа културе и ИТ сектора које за циљ имају представљање културног наслеђа и савременог стваралаштва кроз савремене технологије.

Драго нам је што  блок  Клауд системи   представљају Телеком Србија А.Д. – ИНтернет клуб из Љига.

Детаљна АГЕНДА скупа у наставку ...

Опширније: КОНФЕРЕНЦИЈА КУЛТУРА И ИТ СЕКТОР

ЉУБОВИЈА - Духовне свечаности Азбуковице

У препуном холу СО Љубовија синоћном изложбом*Породичне и колективне светковине*-примери трансформације обичаја у вањевском крају и суседним подринским областима, отворене су духовне свечаности Азбуковице 2017. године. Изложбу је отворила етнолог Гордана Пајић из Народног музеја Ваљево.У оквиру изложбе посетиоци су имали прилику и да погледају документарни филм *Видимо се за молитву*.Обраћајући се присутнима г. Пајић је истакла да се оваквим темама и изложбама даје важан допринос у очувању нематеријалног културног наслеђа ваљевског и азбуковачког краја и дела Подриња, посебно имајући у виду да се обичаји-заветине,сеоске славе, и паљење петровданских лила, део идентитета српског народа које због својих особености у наредном периоду треба уписати и Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.
У поздравном говору директорка библиотеке “Милован Глишић” Маријана Петаковић, истакла је да су овогодишње духовне свечаности по програму и концепцији базирани на обележавању два велика јубилеја 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног и педесетогодишњици архијерејске службе владике шабачког господина Лаврентија.Библиотека се и ове године потрудила да публика ужива у богатом садржају духовних свечаности, истакла је г. Петаковић и прогласила их отвореним. 

ВАЉЕВО - Награда ЉУБА П.НЕНАДОВИЋ

Саопштена је одлука сталног жирија награде Љубомир Ненадовић. Образложење жирија зашто је књига Ласла Блашковића - Гле! Бедекер једног лакомисленог Канта - у издању Службеног гласника из Београда, песника, романописца, приповедача и есејисте из Новог Сада, најбоља биће саопштено на свечаној додели награде 19. септембра у Бранковини. Служећи се хибридним одликама путописног жанра, који често кокетира са другим жанровским формама и код најбољих путописаца... Ласло Блашковић ствара књигу која није окренута леђима модерном читаоцу... Црни хумор је важна покретачка снага Блашковићеве књиге, а разни језички каламбури и ироничка сагледавања стварности чине ову књигу бескрајно занимљивом.Теба истаћи да је Блашковићева књига прави пример очувања и настављања путописне традиције, која код нас након Љубомира Ненадовића, чије име ова награда и носи, постаје, ако не најрподуктивнији, онда сигурно један од најважнијих и најлепших токова српске књижевности
 

 

КРУШЕВАЦ - Књижевно дело Добрице Ћосића

 

Народна библиотека Крушевац је 31. августа 2017. г. била домаћин Међународног научног скупа - Књижевно дело Дорице Ћосића. Скуп су организовали САНУ Матица српска, СКЗ, Институт за књижевност и уметност, Народна библиотека Србије , Универзитетска библиотека - Светозар Марковић из Београда и Народна библиотека Крушевац. Идејни творац скупа је проф. др Радоје Симић. Циљ скупа је да се презентирају нова сазнања, али и нови дискурси читања дела Добрице Ћосића. Излагања су имали истакнути књижевни теоретичари и професори Филолошког факултета у Београду и гости из иностранства. Одржавање скупа у Крушевцу подржали су Град Крушевац и Trayal корпорација. Скуп је отворила заменик градоначелника госпођа Весна Лазаревић.У Народној библиотеци Крушевац скуп је одржан у две секције. Овом приликом у холу испред е-читаонице постављена је и изложба књига Добрице Ћосића из фондова Народне библиотеке Крушевац.

 

ПРИЈЕПОЉЕ - Како Бошњаци виде себе

VIDIЧасопис - Бошњачка ријеч - које се недаво појавио из штампе као четвороброј има тенденцију да постане стручни и научни часопис који је објављивати радове референтних бошњачких стручњака, књижевника, истраживача и научних радника са територије новопазарског санџака и Србије. Часопис у издању Центра за бошњачке студије излази пред читаоце већ 11 година а последња свеска у којој се налазе бројеви од 36 – 39 поставља границу између раније и нове концепције у смислу уређивачке политике. Вијести о дневно политичким догађајима са кратким вијеком трајања и интересовања остаће део старе уређивачке концепције а окосницу часописа чиниће искључиво теме које се односе на постојање Бошњака кроз историју, њихово присуство у култури и традицији некада и данас, представљање истакнутих Бошњака, преводи књижевних и стручних дијела и студија важних за Бошњаке
 

 

ПОЖАРЕВАЦ - Тајна веза

VIDIУ Народној библиотеци - Илија М. Петровић - Пожаревац одржано је вече - Тајна веза, посвећено песнику Душку Трифуновићу.

Аутор програма и извођач песама био је Бранко Пражић, музичар и композитор.

Као дугогодишњи пријатељ Душка Трифуновића, Бранко Пражић је евоцирао успомене на бројне сусрете и гостовања са њим, истичући његову спонтаност и занатско умеће.

 У склопу програма, поред приче о Душку, певања чувених поп и рок хитова, Бранко Пражић је рецитовао и неке од најпознатијих песама (Шта би дао да си на мом мјесту, Пристао сам бићу све што хоће, Грешио сам много) као и четири песме из циклуса TEMPO SECONDO.

Посебно је нагласио да је он једини песник на свету коме је компоновано 300 песама, од којих се тридесетак изводе и данас. Великој популарности Душкових песама допринели су извођачи као што су Горан Бреговић и Бијело дугме, Индекси, Тешка индустрија и Здравко Чолић.

 

ЉУБОВИЈА - Ратна трологија

VIDIУ организацији Библиотеке Милован Глишић и Црквене општине Љубовија у препуном, Парохијском дому храма св. Преображења Господњег у Љубовији, одржана промоција књига Ратна трилогија Небојше Јеврића, новинара, публицисте и књижевника.

Небојша Јеврић је дугогодишњи ратни репортер Дуге, Војске Крајине и других часописа и новина, аутор књига Адамова глава/Црни кофер, Тихи рат, Српски рулет, Херој на магарцу путује у Хаг, Кокошињи рат, Фајронт, Бајке, Луда кућа.

 

ЧАЈЕТИНА - 10. Ерски улични кабаре

VIDIЛетњи улични ерски кабаре као дводневна манифестација прославља 10. рођендан и као таква препозната је као истинска и културна посебност људи Златиборске регије.Све ово дешава се захваљујући труду и раду запослених у библиотеци - Љубиша Р. Ђенић. Тај тим људи већ 10 година води Снежана Ђенић, историчар, директор и председник Организационог одбора Летњег уличног ерског кабареа. Главни организатор ове манифестације је библиотека, док Туристичка организација Златибор сваке године помаже у организацији ове манифестације, а генерални покровитељ је Општина Чајетина.

Од 2009. године на идеју Рада Јовановића, афористичара, и Снежане Ђенић, директорке библиотеке, заживео је и конкурс за најбоље афоризме и најбољег афористичара. Стизали су афоризми из Данске, Аустрије, Швајцарске, бивших Југословенских република.., па је тако овај конкурс постао међународни. Ове године на тему - Поред брига разбибрига. Овогодишњу манифестацију отворио је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, говорећи о традицији и значају оваквих културних манифестација као и промоцији ерског хумора.

 

КРАЉЕВО - Православна Сирија

VIDIБрат и сестра, Јамен и Хилда Хрекес, синоћ су били гости краљевачке библиотеке.

Они су, бираним речима и с пуно љубави, на течном српском језику, говорили о својој домовини, Сирији, у којој букти рат. Њих двоје су пре шест година напустили родни град Алеп и уточиште нашли у Бањалуци, главном граду Републике Српске.

Од тада јавно говоре о својој земљи и сиријским православцима. Јамен студира стоматологију, а Хилда фармацију. Обоје су на несебичној помоћи захвални Српској православној цркви и сиријским православцима. Хилда је члан хора Јединство и често натсупа у православним храмовима

 

КРУШЕВАЦ - Изађите на трг

VIDIТоком програма ЛЕТО НА АСФАЛТУ, Народна библиотека Крушевац је у четвртак 10. августа 2017. године, организовала већ традиционалну манифестацију ИЗАЂИТЕ НА ТРГ!

Циљ манифестације је промоција књиге и читања, развијање читалачких вештина, анимација најмлађих да стекну навику да долазе у библиотеку. Ликови из књига сишли су са полица Библиотеке на трг у сусрет својим садашњим корисницима, али и новим!

Манифестација се одржава сваког четвртка од 19 до 20 сати на Тргу испред Дома синдиката. У случају кише алтернативни простор је хол Дома синдиката. ИЗАЂИТЕ НА ТРГ!

 

НЕГОТИН - Мој друг књижевни јунак

 VIDIУ оквиру манифестације - Неготинско лето, одржана је друга едукативно-креативна радионица за децу на дечјем одељењу Библиотеке, под називом Мој друг, књижевни јунак. Учесници радионице била су деца ПУ "Пчелица". Деца су сазнала ко су јунаци у књигама, које особине морају да поседују, ко све може бити књижевни јунак и шта су то суперхероји. Приказани су им и неки од најпознатијих јунака у књигама за децу, као што су: Петар Пан, Пипи Дуга Чарапа, Маја, Бетмен, Спајдермен... У креативном делу радионице деца су цртала себе и омиљеног јунака из књиге. Приређена је и изложба књига омиљених дечјих књижевних јунака, као и изложба радова насталих у радионици.

 

ЈАГОДИНА - Уметност живљења

VIDIУ Народној библиотеци у Јагодини је одржано предавање професорке исхране Миљке Стевановић. Професорка Стевановић, иначе председница удружења Биос из Новог Сада, многобројне посетиоце предавања је упутила у принципе здраве исхране данас и овде. Циљ такве исхране није да људи смршају или се угоје, већ да доведу у хармонију своје тело и своје мисли, и на тај начин повећају квалитет свог живота. Предавање је организовано у сарадњи са Поморавским информативним порталом Jagodina News.

 

СУБОТИЦА - Ноћење у библиотечком поли-СУ

VIDIЧиталачки тинејџерски клуб Градске библиотеке Суботица Фланери завршио је другу годину свога рада ноћењем у библиотеци. Дводневни сусрет одржан 12. и 13. јула је био у знаку античке Грчке чију смо митологију и књижевност те културу учили, покушали оживети и омерити савременим мерилима.

Кроз радионичарски рад упознали смо се с различитим аспектима друштвеног живота старих Грка и уредили простор библиотечке читаонице. Размишљали смо о старогрчком урбанистичком производу агори, где се одлучивало о политичком и социјалном животу полиса, повезујући некадашњу функцију трга с мотивом барбаризма у поезији савременог писца Константина Кавафија.

Направили смо библиотечки кутак изабране класичне грчке литературе обележивши га натписом - Медицина за душу - који је красио античке библиотеке... 

 

КРАЉЕВО - О делу Моша Одаловића

У препуној читаоници на трећем спрату краљевачке библиотеке, одржан први програм посвећен делу Моша Одаловића, овогодишњег добитника Жичке хрисовуље. О Одаловићевом књижевном опусу говорили су Владимир Димитријевић и песник Бранко Стевановић. Стихове је, на себи својствен начин, говорио аутор.

У библиотеци је одржан и научно-критички скуп о песништву жичког лауреата којим је председавао Јован Љуштановић. Своја промишљања о Одаловићевом делу изнели су Љиљана Пешикан Љуштановић, Валентина Питулић, Зорана Опачић, Јелена Панић Мараш, Јана Алексић, Славко Стаменић, Миломир Гавриловић, Оља Василева и Немања Каровић. Њихови радови биће објављени у зборнику Мошо Одаловић песник у издању Народне библиотеке Стефан Првовенчани.

 

 

ПРИЈЕПОЉЕ- Докле сјећања допиру

У Библиотеци - Вук Караџић, при- јепољској чита-лачкој публици представљена је књига - Докле сјећања допиру - Сабрије Рачић-Хаџимуртезић. Ауторка, рођена Пријепољка, која је више од тридесет година радила као професорица књижевности у свом родном граду, у својој другој по реду књизи говори о свом детињству и младости и граду за који је нераскидиво везана. Међутим, иако се књига „Докле сјећања допиру“ највећим делом односи на лични и породични простор, она је истовремено и културолошка чињеница једног минулог времена и једног градића на обали Лима. У том смислу и на ширем плану она функционише и као један документ који излази из оквира личног и интимног.

 

ЛАЗАРЕВАЦ - Рашино село

О дне, 11. августа у холу Библиотке - Димитрије Туцовић, Лазаревац, отворена је изложба пете ликовне колоније - Рашино село - (Rashvill) 2017. У периоду од 1-7. августа, Рашино село претворило се у центар уметности, угостивши пету ликовну колонију (Rashavill) 2017. Учествовало је осам реномираних уметника који су свој начин ликовног изражавања пронашли у различитим техникама. Резултат поменуте колоније је шеснаест слика које указују на различити сензибилитет сваког уметника понаособ. У раду колоније учествовала је и специјална гошћа из Русије која је уједно и најмлађа учесница са само петнаест година, Љубица Бојић. Ликовни уметници који су учествовали у раду колоније су: Александар Аца Мирковић, Бранислав Марковић Умбра, Емилија Бороја, Милан Милић Јагодински, Мирољуб Сретеновић, Миливоје Миша Штуловић, Стојан Божић и Реља Бранчић.

ВАЉЕВО - Мило Глигоријевић

На мини изложби посвећеној животу и делу ваљевског писца Милована Мила Глигоријевића (1942-2017), поводом смрти овог истакнутог члана како новинарске тако и књижевне заједнице Србије, у Читаоници Матичне библиотеке у Ваљеву, на самом отварању кратко слово о обимном и високо квалитетном Глигоријевићевом стваралаштву одржали су Остоја Продановић и Иван Базрђан. Они су подсетили на Глигоријевићева прва остварења са којима је он успешно укорачио на велика врата у књижевни живот тадашње Југославије (роман Нестор из воде и збирка приповедака Страсна седмица), али и на нека новија остварења која су изузетно актуелна у овим историјски немилим временима попут романа Емигранти и путописа Српска атлантида.
 

 

ПОЖАРЕВАЦ - КОСТОЛАЦ, Монотеизам

У Библиотеци у Костолцу, огранку Народне библиотеке - Илија М. Петровић, Пожаревац, у среду 19. јула 2017. године, одржано је веома едукативно предавање - Монотеизам - религија нашег времена и нови религијски покрети. Александар Вујичић, костолачки вероучитељ, говорио је о религијском феномену, који је изузетно важан и актуелан у свим епохама. О историји монотеизма (сама реч потиче од грчке речи MONOS - један и THEOS - Бог) и о три најутицајније монотеистичке религије познате у историји светске културе -јудаизму, хришћанству и исламу – посетиоци Библиотеке могли су чути пуно занимљивих података, јер су све три религије тесно повезане једна са другом, али истовремено се разликују по питању догматског учења. Циљ овог предавања је указивање на основне карактеристике сваке религије посебно, на њихов значај и утицај на човечанство, као и истицање сличности и разлика унутар ове три велике религије.

МАЛО ЦРНИЋЕ - Црном водом на Дунаво

Четврто књижевно вече у оквиру културног лета Општине Мало Црниће, под заштитним знаком библиотеке Србољуб МитићМало Црниће, одржано је на платоу крај језера у Заови.Бројној публици , међу којима су били председник Општине Мало Црниће, Малиша Антонијевић и председница Скупштине општине Горанка Стевић, представљена је збирка поезије ЦРНОМ ВОДОМ НА ДУНАВО четири аутора: Славице Пејовић из Костолца, Голуба Јашовића из Пећи, Зорке Стојановић из Малог Црнића и Славише Миловановића из Гораждевца, а у издању библиотеке Србољуб Митић Мало Црниће и Књижевног друштва Косова и Метохије из Косовске Митровице.Да се поезија и музика међусобно прожимају и допуњавају, потврдила је својим прелепим гласом, вокални солиста Слободанка Милић из Божевца. Медијатор програма је била Данијела Божичковић Радуловић.

БИБЛИОНЕТ 2017.

Информационо-комуникационе технологије и иновативни сервиси у библиотекама

Библионет  је научни и стручни скуп која већ десет година са успехом промовише библиотечко-информациону делатност у Србији. Он на једном месту окупља директоре готово свих јавних библиотека и најеминентније српске библиотекаре. На Библионету се, кроз бројне програме, разговоре и презентације, размењују искуства и приказују примери добре праксе. Скуп снажно и директно доприноси развоју научно-истраживачког, стручног и практичног рада у библиотечко-информационој делатности у Србији. Библионет се реализује под окриљем Заједнице матичних библиотека Србије, асоцијације која окупља све матичне библиотеке у Србији.

Број библиотечких сервиса заснованих на ИКТ у непрекидном је порасту. Све је више библиотека чије услуге обухватају: електронске читаонице, makerspace едукативне лабораторије, са различитим дигиталним алатима (3Д штампачи, роботи…); media lab просторе за стварање аудио и видео садржаја; различите онлајн услуге (образовни курсеви, видео игре и веб сајтови, е-магазини, сервис Питај библитекара...) и др.

Ове године биће одржан 14-16. септембра 2017. у Библиотеци града Београда, Кнез Михаилова 56, Београд.

Основна идеја овогодишњег Библионета је да се:
– подвуче значај повезаности библиотека и ИКТ,
– прикажу стремљења и праксе библиотека развијених земаља,
– представе иновативни сервиси српских библиотека засновани на ИКТ,
– представе различити видови библиотечког пословања засновани на ИКТ,
– утврде потребе и могућности за имплементацију ИТК у рад српских библиотека.

 

КОНКУРС АКАДЕМИЈЕ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦУЈУ

АКАДЕМИЈА ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЈУ –  расписујуе КОНКУРС за  упис прве генерације полазника јесењег семестра 2017. године. Учешће и полазнике пријављују библиотеке, архиви и музеји на територији Републике Србије од 17. јула 2017. до 1.августа 2017. године. 

  • Услови за кандидате за полазнике Академије

Кандидате пријављују Институције културе.   По увиду у услове КОНКУРСА, институције би требало да се пријаве НА ЕЛЕКТРОНСКУ АДРЕСУ  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са назнаком –  за програм менторске обуке Академије за дигитализацију током јесењег семестра 2017. године у оквиру пројекта ''Академија за дигитализацију'' који је подржало Министарство културе и иформисања Владе Републике Србије.

Опширније: КОНКУРС АКАДЕМИЈЕ ЗА ДИГИТАЛИЗАЦУЈУ

ЧАЈЕТИНА - Звук лампаша

ЗВУК ЛАМПАША је изложба библиотеке у Чајетини. Као аутор изложбе и каталога потписује се Катарина Мићу-новић Доганџић, кустос Народног музеја Ужице, а највећу заслугу за ову интересантну изложбу има Драган Јовичић, колекционар. Радио апарати са електронски вакумским цевима - лампама, отуда и назив Лампаши, појавили су се почетком ХХ века. Средином века из употребе их транзисторски пријемници. Код нас лампаши су одолевали до почетка седме деценије прошлог века, да би данас постали колекционарски примерци и музејски предмети. На изложби се нашло 24 апарата лампаша. Најстарији апарат Космај 49, произведен је 1949 у Београду у фабрици Никола Тесла, а најмлађи Симфонија Е 70, 1970. ЕИ Ниш 1970.године. Драган Јовичић, колекционар је сваки апарат репарирао и довео у стање да ради, свира.